ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI

Bu yazımda sizleri Mezopotamya topraklarına götüreceğim. Mezopotamya insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Medeniyetlerin beşiği Mardin birçok medeniyetin bir arada buluştuğu topraklardır. Mezopotamya ovası Dicle ve Fırat nehirlerinin suladığı topraklar ve bu topraklar üzerine kurulu Mardin’in tarihi evleri görülmeye değer. Zengin kültürü, düşler şehri Mardin’in şirin ilçesi güneydoğunun zeytin diyarı yeşil Derik’te geçtiğimiz hafta içinde organize edilen kültür hizmeti kitap fuarı Derik halkını Derikli çocukları kitaplarla buluşturdu. Buram buram kitap kokusunun yayıldığı kitap fuarı oldukça coşku dolu bir atmosferde gerçekleşti.

Mezopotamya toprakları birçok medeniyeti gördü ve bu topraklar birçok insanı öğüttü. Derik denilince ilk akla gelen halhalı zeytini ve meyve bahçeleridir. Bereketi ve dayanıklılığı simgeleyen zeytinin yetiştiği topraklar tabiata duyulan sevgiyi ve saygıyı bize anlatmaya çalışır. Derik’teki zengin zeytin ağaçları bu topraklara bereket getirmekte sevgiyi yüreklere nakşetmektedir. Zeytin yetiştiriciliği kolay bir iş değildir emek ister sevgi ister özveri ister. Derik halkı da bu özveriyi sevgiyi zeytin ağaçlarından hiç esirgememişler ve bunun semeresini de görmüşler. 2019 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen uluslararası zeytinyağı kalite yarışmasında 430 marka arasında Derik halhalı zeytinyağından elde edilen zeytinyağı altın madalya ödülü kazanmayı başarmıştır. Bu gurur elbette Derik için çok büyük mana ifade etmektedir.

Üreten Derik bu kez de bir kültür hizmetiyle zihinlere kazınmayı başardı. İnternette Mardin kitap fuarı diye arama motorlarında arama yaptığınızda hemen karşınıza Derik kitap fuarı çıkmaktadır. Bundan sonra Derik denilince aklımıza zeytinin yanı sıra kitap fuarı gelecektir. Kitap aklın ilacı, insanın dostudur.

Birçok kez ziyaret ettiğim Derik’te bugüne kadar hiç yapılmamış eşi ve benzeri görülmemiş bir kültür şenliğine şahitlik ettik. Derik’te Kaymakamlık görevi yapan aynı zamanda da kayyum belediye başkanı olan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden okul arkadaşım çok değer verdiğim kıymetli bir insan Adana’nın yiğit evladı Evren Çakır’ın özverili düşüncesi, bakış açısı ve ufkuyla bir kültür çalışmasına imza atıldı. Bölge halkı kitaplarla, yazarlarla buluşturuldu. Kitapsız yaşamak kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır. Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan düşünce insanı Cemil Meriç kitaplarla ilgili şöyle diyor: “Kitap zekayı kibarlaştırır.” Onun için ne kadar çok kitap okursak o kadar zarif ve narin bir kişiliğe sahip oluruz.  Kitapla ilgili kitaba da dair çok söz sarfedilmiştir. Bu sözlerin hepsini burada sıralamanın anlamı yok. Kitapsız geçen bir hayat boşa geçirilmiş demektir. Özellikle bu bölgeler için kitabın anlamı çok daha büyüktür. Kitaplar, içlerine dalan insanı dönüştürür ve zarif bir kişiliğe büründürür. Kitapların kokusunu bile almak bambaşka bir duygudur.  Kitaplar, hayatlarına dokunduğu insanları farklı bir dünyanın içine yolculuk yaptırırlar.  Derik halkı da bu fuar vesilesiyle bilimin, ilimin ve düşüncenin ışığına doğru yolculuğa çıkmış oldu. Tıpkı Mardin’in yetiştirdiği ilim insanı Aziz Sancar gibi. Derik kitap fuarı ile buluşan gençler, çocuklar kadınıyla erkeğiyle hepsi bizde Aziz Sancar büyüğümüzün izinden gidiyoruz diyorlardı adeta.

Derik kitap fuarında şahit olduğum olaylar beni çok duygulandırdı. Köy okullarından gelen çocuklar fuarı ve kitapları görünce öylesine duygulanmışlardı ki öğretmenlerinin ayağına sarılarak öğretmenim buraya bizi yarın da getiririn. Biz buradan ayrılmak istemiyoruz diyorlardı. Zira bu çocuklar ilk defa birçok kitabı ve kitapların yazarlarını görüyorlardı. O çocukların fuara ve kitaba dair sevgileri gözümün önünden gitmiyor. Buradaki atmosferi hangi kelime veya cümle ile ifade etsem yeterince anlatmış olamam. Bir başka köyden gelen ve 1’den 4’e kadar okuyan ilkokul çocuklarının aynı sınıfı paylaştığını duyunca şaşırmıştım. Bu çocukların bir öğretmenleri vardı ki ondaki azim, şevk ve gözlerindeki pırıltı anlatılacak gibi değil. Biraz sohbet ettiğimiz öğretmen hanım işinin zor olduğunu ancak severek gönülden çocuklarla ilgilendiğini anlattı. Çocuklar ile de kısa süreli yaptığımız sohbette hepsi öğretmenlerinden çok memnun ve okuma yazmayı bir an evvel öğrenmek ve okuyup ülkeye faydalı bir fert olmak için büyük bir gayret içinde olduklarına şahitlik etmiş oldum. Kısacası kitap fuarına gelen bütün çocukların gözlerinde memnuniyet pırıltısı okunmaktaydı. Kaymakam amcalarına her biri teşekkür ediyordu. İlk defa karşılaştıkları yazarlara kitaplarını imzalattılar onlardan kitaplarına ve yazarlığa dair bilgiler almaya çalıştılar.    

Derik 70 bin küsür civarında bir nüfusa sahip Anadolu’nun birçok ilçesine göre küçük bir yerleşim yeri. İstanbul ile kıyasladığımızda bir sitedeki nüfus kadar. Zaman zaman kaymakam ve kayyum belediye başkanının öncülüğünde farklı şair, yazar ve akademisyenler ile buradaki halk buluşturulmuş ancak bir kitap fuarıyla ilk defa buluşmuş oldular. Kitap fuarı vesilesiyle Derik’e gelen Aşkın Gözyaşları isimli kitabın yazarı Şems ve Mevlâna aşığı Sinan Yağmur ağabeyimiz genç öğrenci kardeşlerimize kaleme aldığı “Babalarda Ağlar” kitabından yola çıkarak Babayı anlattı. Baba bu kadar mı duygulu anlatılır. Herkes gözlerde yaşlar ile pür dikkat Sinan Yağmur’u dinledi.  

Sinan Yağmur ağabeyimiz babayı öyle işledi ki, yürekler baba sevgisine gark oldu. Toplumumuzda babaya çok değer verilmediğinden dem vurarak, babanın bir aile bir çocuk için ne kadar önemli olduğuna değindi. Baba dünyanın bütün ağır yükünü çekerken yaşadığı ızdırabı içine gömer ve sadece kendi iç dünyası ile sıkıntılarını paylaşır. Dağ gibi olan babanın yufka bir yüreği olduğunu yeri geldiğinde babanın göz yaşlarının sel olup gidebileceğini anlattı.  Seminer sonrasında kitaplarını imzalayan Sinan Yağmur ve çocukların yüzünde mutluluk hakimdi. Fuarın bir diğer gününde İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olmasına rağmen ilahiyat alanında yazdığı eserlerle tanıdığımız yazar, senarist Ahmet Turgut ağabeyimiz kendisini dinlemeye gelenlere Kudüs’ü anlattı. Türk milletinin değerlerini kaleme aldığı kitapların arasından seçtiği “Kalbim Kudüs’te kaldı” kitabı ekseninde yaptığı söyleşi de yüreklerimizi dağlayan kanayan yara Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı öyle işledi ki gözyaşları sel oldu aktı. Bugün yüreğimizin, gönlümüzün Mescid-i Aksa’dan uzaklaştığının dile getirerek yeniden gönlümüze girmediği sürece Kudüs kanayan yara olmaya devam edeceğini ifade edişi dinleyicileri derinden üzdü.

Kudüs, Gazze ve Mescid-i Aksa şu anda mahzun daha ötesinde yok olmaya doğru gidiyor. Bundan binlerce yıl önce Hazreti Davut Aleyhisselam’ın İslam toprağı haline getirdiği ve Müslümanların yaşayacağı bir belde haline gelen Kudüs birkaç kez zalimlerin, Yahudilerin ve Siyonistlerin eline geçse de her seferinde kuyudan çıkan bir Yusuf ortaya çıkarak Selahattin Eyyubi olarak Kudüs’ü yeniden İslam beldesi haline getirmiştir. Yeryüzüne güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen son nebi bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Miraç hadisesiyle Mekke’den Kudüs’e gönderilmesi ve Mescid-i Aksa’nın ilk kıble oluşu ile İslam toprağı olacağı işaret edilen Kudüs, Hz. Ömer’in (r.a.) zamanında fethedilerek İslam beldesi olmuştur.  Kudüs aradan geçen zaman diliminde birkaç kez el değiştirse de 8 asır önce Bağdat’ta bir marangoz Mescid-i Aksa’ya konulmak üzere bir minber yapar. Ben bu minberi yaptım, bir gün bir ana bir evlat doğurur o da alır bu minberi yerine koyar düşüncesindedir. Mezopotamya toprakları içerisinde yer alan bir beldede yaşayan 8-10 yaşlarındaki Yusuf bir gün Kudüs’ü rüyasında görür. Marangozun yaptığı minberi yerine ben koyacağım diyerek rüyalarını süsler işte o Yusuf büyür Selahattin Eyyubi olur ve Kudüs’ü tekrar Müslümanların toprağı haline getirir ve marangozun yaptığı minberi Mescid-i Aksa’ya yerleştirir. Uzun bir süre ecdadımız Osmanlı o mübarek beldelere sahip çıkar oralara büyük hizmetler götürür. Ancak yüzyılın başında Avrupa’dan kovulan Yahudilerin, zalim Siyonistlerin ele geçirdiği Kudüs’te yıllardır kan ve gözyaşı hâkim. Bugün Gazze’deki kardeşlerimiz Ahmet Turgut abimizin ifadesiyle Selahaddin Eyyubi’sini bekliyor. 313 askeriyle Calut’tan bu toprakları alan Hz. Davut Aleyhisselam gibi 2 milyarlık İslam Aleminin içinden 313 yiğit çıkarsa işte o zaman Kudüs yine özgür olacaktır biiznillah. Kudüs için dertlenmeli ve yanmalıyız ki Allah kalbimize ve gönlümüze tekrar Kudüs’ü koyabilsin.    

Kapanış konferansında Mustafa Karataş hocamızın ağırlandığı Derik kitap fuarı duygu yüklü konferanslarıyla 100’e yakın yayınevi ve birçok imza gerçekleştiren yazarlarıyla Derik halkının gönlüne kalbine kitap sevgisini nakşetti. Kelimelerin anlatmaya kifayetsiz kaldığı Derik kitap fuarı bugün de Mezopotamya topraklarında yaşayan Deriklileri kültürel bir atmosferin içine çekti. Kitap kokusuna doyan Derikli gençlerde böylesine anlamlı ve güzel hizmet için minnettar olduklarını her hallerinden belli oluyordu. Derik kitap fuarı yerini ve anlamını bulmuş, doğru bir hizmet yapıldığını göstermiş oldu.

Tarih boyunca medeniyetlerin ortak buluşma noktası olmuş olan Mardin’in zeytin diyarı Derik’te düzenlenen böylesi anlamlı kitap fuarına öncülük ettiği için Derik Kaymakamı ve kayyum belediye başkanı Evren Çakır’a mahiyetinde çalışan ekibine özellikle fuara haftalar önce hazırlık yapan 6 gün boyunca da gece gündüz aşkla hizmet eden Derik Belediyesi kültür müdürü Halim Güven’e ve Derik’te bu kültür hizmetinin organizasyonunu üstlenen Hüseyin Akdağ’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.  

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir