31 Mart Yerel seçimlerinin ardından neredeyse 5 ay geçti. Birçok yeni seçilen belediye başkanları da artık koltuklarını ısıtarak, belediyeciliğe alışmaya başladılar. Ülkemizde yerel yönetimler hizmetleri denilince akla, çöp toplamak, asfalt atmak, park bahçe yapmak, kaldırım taşları döşemek gibi klasik hizmetler akla geliyor. Bir de son dönemde moda olan kültürel belediyecilik adına bol bol konser ve festival düzenlemeyi sayabiliriz. Kültürel belediyecilik adına yapılan bu işler, tadında ve amacında olmak kaydıyla belki bir ölçüde yapılması gereken hizmetler. Ancak biz maalesef bu işleri neredeyse her gün yapar hale geldik ve iyice abartmaya başladık.
Belediye başkanları rutin işlerden artık sıyrılmalı, kabuğunu kırarak bölgesindeki değerleri keşfedip onları gün yüzüne çıkartarak ve onları işleyerek topluma ve ülkeye katma değer oluşturmaya gayret göstermelidir.
Ülkemizin hemen hemen birçok il ve ilçesini gezip dolaşmış biri olarak şunu ifade etmek istiyorum. Ülkemizde katma değer oluşturacak, her yörenin kendine ait değerleri bulunmaktadır. Birçok ilimizde termal kaynaklarımız var. Tarihi dokular var. Turizme kazandırılması gereken değerler var. Ülkemiz bir tarım ülkesi ve her ilde farklı farklı ürünler ekilerek katma değer sağlanabilir. Yerel yöneticiler halk ile iç içe olup, halka destek vererek onlara öncülük yaparak bu değerlerin ortaya çıkmasına vesile olabilirler. Bunun için vizyon, geniş bakış açısı ve hizmet etme aşkı olmalıdır.
Burada sizlere örnek hizmetleri ile şehre nasıl değer katılabileceğini gösterebileceğimiz bir belediye başkanımızdan bahsedeceğim. Yaptığı ve yapmaya gayret gösterdiği işler hakikaten takdire şayan.
Bu Belediye başkanımızın ismi Ekrem Yavaş. Başkanlık yaptığı ilçe ise Balıkesir’in Sındırgı ilçesi. Sındırgı Balıkesir ilinin güneydoğusunda kalan, dağlık bir ilçe. Dezavantajları çok olan bir ilçe. Özellikle yol sıkıntıları olan bir yerdi ancak 10 yıllık Ekrem başkanın gayretleri ile yol noktasında gerek Balıkesir merkeze, gerek komşu ilçe Akhisar’a çıkış noktasına yol yapımları başlamış durumda. Ayrıca başkanın da tabiri ile Termal yolu diyebileceğimiz Simav, Kütahya yolu da yapılmak için gerekli adımlar atılmış en kısa zamanda yol yapımına başlanılacak.
Sındırgı bu dezavantajının yanında çok önemli avantajlara sahip bir ilçe. Bir defa bölge ciddi termal kaynaklarına sahip. Bu termal kaynaklarından optimum faydalanılabilmesi için Ekrem başkan neredeyse gece gündüz çaba sarfediyor. Buna bölgeye birkaç kez yaptığım ziyaretlerde bizzat görerek şahit oldum. Şu anda ilçede Hisaralan kaplıcaları olarak bilinen bölgede eskiden kalma usuller ile bazı termal konaklama tesisleri olmakla birlikte profesyonel termal tesisler de mevcut. Ve yenilerinin yapılabilmesi açısından da yatırımcılar ile ciddi görüşmeler yapılmaya devam etmektedirler. Yine bu termal kaynakları ile Seracılık faaliyetleri başlamış durumda. Her geçen zamanda da burada seracılık ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. İlçede termal kaynakların verdiği bir başka güzellik ise, şehri termal su ile ısıtma çalışmaları, Şu an mevcutta birçok konut bu ısıtmayı kullanmaktadır. SınJet ismini verdikleri kuruluş ile bu hizmet yürütülmeye ve ilçe geneline yaygılaştırma çalışmaları devam ediyor.
İlçede ciddi termal kaynakları olduğunu ifade etmiştim. Bir diğer kaynak ise özellikle başta Sedef hastalığı olmak üzere birçok cilt hastalıklarının tedavisine faydası olan Emendere Termal suyu. Bu termal kaynağının çıktığı bölgeye de apart tarzında butik bir otel yapılmış. Bu otelde konaklayanlar Saklı Cennet tabiri ile iç içe kalıyorlar. Ağaçların arasında kendinizi tabiat ve su ile baş başa bırakıyorsunuz. Ruhunuzun dinlenmesine ciddi katkı vermekte. Suyun şifası ile de tedavi oluyorsunuz. Bütün bu güzelliklerin ilçeye ve ülkeye kattığı katma değeri ortaya çıkarmak ciddi bir emek istiyor.
Belediye Başkanı Ekrem Yavaş beyin bir diğer, takdire şayan ve örnek alınması gereken önemli bir hizmeti ise Hanımeli Çarşısı. Ben duyup görünce gerçekten hayran kaldım. Bu çarşı benzerlerinden çok farklı. Ne gibi mi?
Bu çarşıda bekli de 100’den fazla çeşit ürün satılmaktadır. Buradaki ürünlerin sahipleri tamamen bölgede yaşayan halkın kendi elleri ile yaptıkları ürünler. Gıda ürünleri yanı sıra giyim eşyası, hediyelik eşyalar vb. gibi birçok ürün bulunmakta. Her bir ürünün üzerinde ürünün kime ait olduğu yazmakta. Siz buradan o ürünleri aldığınızda kimin ürünü satılmış ise haftalık hesap yapılıyor. O çarşıya ürün koymuş olanlar gelip bizzat kendilerine ait satılan ürünün bedelini alıp gidiyorlar. Bu konuda çok iyi bir otomasyon kurulmuş. Belediye sadece yöre halkına, üreticilere ürünlerini satabilmeleri için aracılık hizmeti sunuyor.
Sındırgı’yı ziyaret ettikten sonra buradan neler alabilirim diye düşünenler için kurulmuş olan Hanımeli Çarşısı’nda istedikleri hediyelik ürünü bulup alabilme şansına sahiptirler. Türkiye’nin birçok ilini ve ilçesini gezmiş birisi olarak ifade ediyorum. Bu tarz bir hizmet hiç bir belediyede ve hiç bir yörede görmedim. Bu uygulama mutlaka örnek alınmalıdır.
Öte yandan Sındırgı pehlivanları ile ünlü bir ilçedir. Bu konuda da bir duyarlılık gösteren Ekrem başkan Türkiye’de bir ilk olan Güreş Evi Müzesini faaliyete geçirmiş. Başkan bu ve buna benzer birçok hizmeti ile bölgesindeki değerleri gün yüzüne çıkartarak hem bölgesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya gayret ediyor.
Artık klasik belediyecilik anlayışına bir son vererek, şehirlerde yerelden bütüne doğru kalkınma hamlesi başlatılmalıdır. Benim değerlendirmem ile farklı bir başkanlık yapmaya çalışan Ekrem Yavaş başkanı bu başarılı hizmetlerinden dolayı yürekten kutluyorum. Başarılı çalışmalarının devamını dua ve niyaz ediyorum.
Sizler de hem bu derece başarılı ve aktif bir başkanı tanımak hem de başkanımızın tabiri ile Doğal Şehir Sındırgı’yı yakından görerek tanımak istiyorsanız, Saklı Cennet Sındırgı’yı mutlaka bir ziyaret etmelisiniz. Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Sındırgı'ya bir gün yolunuz düşerse mutlaka Çaygören Barajından lezzetine doyum olmayan Sazan Balığı da yemeği ihmal etmeyiniz.
Yorum Yazın :Misafir