Son yıllarda okuma alışkanlığının kazandırılması ve toplumun kültür seviyesinin artmasını sağlamak için Türkiye’nin dört bir köşesinde Kitap Fuarları organize edilmeye başlandı. Kitap Fuarı denilince akla sadece bir panayır havasında okuyucunun kitapla buluşması algılanmamalı. Kitap Fuarları, okuyucunun kitabın yazarı ile buluşup onunla dertleşmesi, yazdığı eserler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak, kendisi ile yazarlık konularında bilgi alışverişinde bulunmak açısından son derece önem arz etmektedir.
Bugün başta büyükşehirler olmak üzere bir çok il, şehrine değer katmak açısından Kitap Fuarları organize etmektedirler. Kimi zaman belediyeler, kimi zaman ise valilikler mihmandarlık ederek bu tarz organizasyonlar yapılmasına öncülük etmektedirler. Kitap Fuarları şehirde yaşayan insanların binlerce kitabı aynı anda bir arada görmelerine vesile olmaktadır. Aynı zamanda kitapların dünyasına dalmak suretiyle kitaba olan hasretlerini gidermelerini sağlamaktadır. Okurlar için kitap yazarları ile buluşmak, onların dünyalarına yolculuk yapmak bambaşka bir keyif. Okuyucu, bazen okuduğu kitaptan çok o kitabın yazarı ile tanışıp onunla kitabı tartışınca ayrı bir heyecan duyuyor. Zira yazar ile göz göze gelmek yazdığı kitaptaki duygu ve düşünceleri daha iyi kavramalarına vesile olmaktadır.
Kitap Fuarları, okuma kültürünün gelişmesinde de çok ciddi katkıları oluyor. Bir dizi toplu okuma etkinlikleri de yapılarak 7’den 70’e toplumun her katmanının bir araya gelmesi de sağlanmış olmakta. Yine bir başka güzelliği de yıllar önce yazılmış kitaplar ile yeni yazılmış kitapları eş zamanlı bir arada görebilme imkanı sunmaktadır. Dolayısıyla yazılmış olan kitapların dünyasına dalarak geçmişten geleceğe bir yolculuk yapılmış oluyor. Kitaplar bize çok şey anlatmakta. Kitaplara dokunmak bile ayrı bir keyif.
Okumak eylemi, hayatın içindeki en anlamlı eylemlerden biridir. Okumak insanın yeni bilgiler edinmesine, ufkunun genişlemesine vesile olur. Okumak, hayatı daha iyi anlamayı sağlar. Kitap fuarları okumaya ilgiyi arttırır. Okumaya ilgi arttığı sürece de yeni yayınlar, yeni kitaplar piyasaya sunulacaktır. Yazarlar yeni kitaplar yazmaya başlayacak. Belki de yazma noktasında biraz geri duran kişilere cesaret gelecek yeni yazarlar ve bu yeni yazarların kaleme aldığı yeni kitaplar ile yayın dünyası ve okuyucular tanışma imkanı sağlayacaktır. Bu nedenle kitap fuarları, sadece şehre kültürel etkinlik olması dışında da bir çok faydaları olan bir organizasyondur. Fuar organizasyonlarına katıldığım bir çok ilde faydalarına yakinen şahit olduğumu belirtebilirim.
Belediyeler bu konuda ciddi manada taşın altına ellerini koymalıdırlar. Zira organizasyona ne kadar katkı sunulabilirse o kadar güzel fuar ortaya çıkmaktadır. Bu fuarların en güzel taraflarından biri de yazarların ve konukların sunduğu seminer ve konferanslar. Bu konferanslar çoğu zaman katılımcı ile diyalog halinde yapılmaktadır. Tek taraflı monolog olmasının ötesinde ikili diyalog halinde yapılması yazar ile okur arasında bir bağ kurulmasını sağlıyor. Okuyucu diye tanımladığımız dinleyici kitlesi birbirinden ilginç konular hakkında derinlemesine bilgiler edinmiş oluyor. Kitap okuyarak elde edeceği bilgilerin bir çoğunu dinleyerek elde etmiş oluyorlar. Şehirlerin ruhuna da hitap eden bu tarz fuar organizasyonları daha bilinçli ve daha etkin şekilde yapılması noktasında herkes üzerine düşen vazifeyi en güzel şekilde yapmalıdır. Kitapların dünyasına yapılacak yolculukta okuyucu da kendisine düşen vazifeyi en güzel şekilde yapar, iyi bir okuyucu. Dinimizin ilk emri olan “Oku” sesine kulak verirse işte o zaman Kitap Fuarları daha bir anlamlı olmuş olur. Sadece kitap almış olmak için değil de aldığı kitapları okuduğu sürece bu fuarların anlamı yerini bulur ve kalıcı hale gelir.
Şehirlerimizin kitapsız kalmaması için, bu organizasyonların sıklıkla ve her ilde ilin çapına göre yapılması temennisiyle, okuyan ve düşünen bir millet olabilmemiz ümidiyle.
Yorum Yazın :Misafir