ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ

Yaşadığı döneme damga vuran ve yaşayan kütüphane olarak adlandırılan Cemil Meriç, Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden birisidir. Yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog olarak bilinen Cemil Meriç bir döneme damga vurmakla kalmamış vefatından günümüze kadar da hep kendinden söz ettirmesini bilmiş, dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış önemli bir düşünce insanıdır.

Cemil Meriç 1928 yılında Yeni Gün gazetesinde çıkan bir yazısı ile yazı hayatına başlamış Fransızca çevirileri ile birlikte onlarca kitap kaleme alarak hala günümüze ışık olmaya devam etmektedir. Eserlerinin çoğunu hepimizin okuduğu Cemil Meriç’i yine en güzel şekilde kızı Ümit Meriç “Babam Cemil Meriç” isimli kitabında anlatmıştır. Bu kitabı okuduğumda gördüm ki, bu kitapta, düşünen ve yazan Cemil Meriç'ten çok yaşayan Cemil Meriç anlatılmaktadır. Bu kitabı iki kez okudum Bu Ülke yazarı sosyolog Cemil Meriç âmâ olduktan sonra kızının ve eşinin kendisine okumalar yapmasıyla inanılmaz bir performans sergileyerek birçok esere imza atmayı başarmıştır. Ümit Meriç kitabında babasını bazen samimi bir dost, bazen asabi bir hoca, bazen münzevi bir aydın, bazen de müşfik bir baba olarak önümüze koymuştur. Bu eseri okuduktan sonra da siz değerli okuyucularıma Cemil Meriç’i anlatmak ve tanıtmak için bu yazımı kaleme almış bulunuyorum.

Ömrünün önemli bir kısmını otuz yıla yakın bir zamanı karanlıklar içinde geçirirken bir yandan kendini ışıtmaya diğer yandan da kendisini takip edenlere ışık olmaya çalışan Cemil Meriç Balkan Savaşları sırasında Dimetoka'dan göçmüş bir ailenin çocuğu olarak 12 Aralık 1916 yılında Hatay Reyhanlı’da dünyaya gelmiştir. Babası, Dimetoka'da hakimlik yapan Mahmut Niyazi Bey, annesi ise Zeynep Ziynet Hanım'dır. İlk öğrenimine 1923 yılında başladığı Reyhaniye (Reyhanlı) Rüştiyesinde tamamlamış daha sonra 1928’de kaydolduğu Antakya Sultanisi’nden 1935’te liseyi bitirmesi gerekirken Fransız mandası altındaki Antakya’da o yıl liseler on bir yıldan on iki yıla çıkarıldığı için mezun olamamış bunun üzerine 1936 yılında İstanbul’a giderek on ikinci sınıfı Pertevniyal Lisesi’nde devam etmiş ancak geçim sıkıntısı yüzünden 1936 Mayısında tekrar Hatay’a dönerek lise öğrenimini Fransız liselerine özgü programı uygulayan Antakya Sultanisi’nde tamamlamıştır.

İstanbul’da Pertevniyal Lisesi’nde okuduğu dönemde Nazım Hikmet ve Kerim Sadi gibi dönemin solcu aydınlarıyla tanışma fırsatı elde etmiştir. Antakya Sultanisi’nden mezun olduktan sonra dokuz ay kadar İskenderun’a bağlı bir köy okulunda öğretmenlik yapmıştır. Akabinde İskenderun Tercüme Bürosu’nda başkan yardımcısı olmuş, kısa sürelerle Nahiye müdürlüğü, Türk Hava Kurumu’nda sekreterlik ve belediyede kâtiplik gibi görevlerde bulunmuştur. 1938’de kurulan ve 1939’da Türkiye’ye iltihak eden bağımsız Hatay hükümetini devirmekle suçlanmış göz altına alınmış, idam talebiyle yargılanmış ancak beraat etmiştir.

1940 yılında tekrar İstanbul’a gitmiş, iki yıl Yabancı Diller Yüksek Okulu’na devam ederek 1942 Haziran’ında buradan mezun olmuştur. Mezuniyeti sonrasında Fransızca öğretmeni olarak Elâzığ Lisesi’ne tayin olmuş ve iki yılı aşkın bir süre burada görev yapmıştır. Bu sırada özel hayatındaki sıkıntılar sebebiyle tekrar İstanbul’a geri dönmek zorunda kalmıştır. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Fransızca okutmanı olarak göreve başlamış ve 1974’te emekli oluncaya kadar bu görevini sürdürmüştür.  Aynı zamanda Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne doktora öğrencisi olarak kaydolmuş ve Işık Lisesi’nde Fransızca hocalığı ile Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji Bölümü’nde hocalık yapmıştır.

Küçüklüğünden beri yaşadığı görme problemi gittikçe artması dolayısıyla 1954 yılında birkaç göz ameliyatı geçirmesine rağmen başarılı sonuç elde edilememiş bunun üzerine 1955’te Paris’e giderek, Paris’teki Quinze-Vingts Hastanesi’nde bir dizi ameliyat geçirmiş ancak yine de başarılı bir sonuç alamamıştır. Bu dönemden sonra hayatının geri kalan kısmını gözlerini kaybetmiş olarak sürdürmüştür. Bu yıllardan sonra fikir, düşünce ve yazı hayatı ailesi, dostları ve sevenlerinin okuma ve söylediklerini dikte etme konusundaki yardımlarıyla devam etmiştir. 1983 yılında eşi Fevziye Hanım'ın vefatından sonra ağustos ayı içinde beyin kanaması geçirerek sol tarafına felç olmuştur. 13 Haziran 1987'de de vefat etmiştir. Cenazesi, İstanbul Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir. Vefatından sonra Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür.

Cemil Meriç’in kitapların dünyasına çok erken yaşlarda yönelmeye başlamıştır. İlk yayınlanan yazısı Hatay’da olduğu dönemde Hatay’da çıkan Yeni Gün gazetesindeki “Geç Kalmış Bir Muhasebe” başlıklı yazısıdır. İstanbul’a geldikten sonra “Honoré de Balzac” başlıklı yazısı İnsan dergisinde neşredilmiştir. Ayın Bibliyografyası dergisinde tercüme tenkitleri yapmış, başında uzun bir Balzac incelemesinin de yer aldığı Altın Gözlü Kız çevirisi yayımlanan ilk eseri olmuştur. Yaşadığı dönemde yayın hayatında olan dergilerde birçok yazıları yayımlanmıştır. Edebi hayatı boyunca onlarca kitap kaleme almıştır. Yazdığı eserleri günümüzde hala en çok satanlar listesinde yer almaya devam etmektedir. Ana dili gibi bildiği Fransızcadan birçok tercüme yapmıştır. 

Batı medeniyetinin temellerini araştırmış ve kitaplarında genel olarak bu konulara yer vermiştir. Yazdığı eserlerinde dile çok büyük önem vermiş zira ona göre dil bir milletin özünü oluşturmaktadır. Ortaya koyduğu özgün düşünceleri kendisinden sonra gelen birçok araştırmacıya kaynaklık etmiş ve etmeye devam etmektedir. Eserlerinde Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntılarına yer vermiş okuyucularında bu meyanda derin izler bırakmıştır. Öğrendiği bütün bilgileri akıl süzgecinden geçirdikten sonra başkalarının da öğrenmesi için çaba göstermiştir. Sosyolojiye olan merakı onu bu alanda çalışma yapmaya itmiştir. Güçlü Fransızcası sayesinde Dünyaca ünlü Victor Hugo ve Balzac gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandırmayı başarmıştır. Türk edebiyatına ve düşünce dünyamıza kazandırdığı eserleri sayesinde Türkiye Millî
Kültür Vakfı tarafından ödüllendirilmiş, ayrıca Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin yılın

Yazarı ve fikri eserleri ödülüne layık görülmüştür.

Türk aydınının Batı karşısında aşağılık kompleksi içinde olmasını hazmedemeyen Cemil Meriç, insan beyninin iki yarım küresi olan Doğu ve Batı’nın gerçekte bir bütün oluşturduğunu, dar ve ön yargılı düşünmeyi bir kenara bırakmanın fikir hayatımıza zenginlik kazandıracağını ifade etmiştir. Cemil Meriç’i farklı kılan dürüstlük ve samimiyeti ile birlikte, kendi fikir ve kültür geleneklerine bağlı oluşudur. Bununla beraber daima farklı fikrî kanallarına açık bir zihin yapısına sahip olmuştur. Hatay gibi özel şartları bulunan bir ortamda Fransız mandası altında kısmen bir sömürge tecrübesi yaşamış bulunması onun fikir dünyasının gelişiminde hiç şüphesiz katkısı olmuştur. O yıllarda Fransız eğitim sistemine göre öğretim yapmakta olan Antakya Sultanisi’nde eğitim görmesi ona çok şey kazandırmıştır. Gözlerini kaybettikten sonra da özellikle kızı Ümit Meriç onun her şeyi olmuştur. Günlerce kendisine okumalar yapmış ve kaleme aldığı eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Uzun bir süre karanlık bir dünya da yaşamasına rağmen bugün de elimizden düşürmediğimiz şu eserleri gelecek nesillere bırakmayı başarmıştır.

 

Hint Edebiyatı, Bir Dünyanın Eşiğinde, Saint-Simon: İlk Sosyolog-İlk Sosyalist, Bu Ülke, Umrandan Uygarlığa, Mağaradakiler, Kırk Ambar, Bir Facianın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir, Kültürden İrfana, Jurnal I-II, Sosyoloji Notları ve Konferanslar. Ayrıca Balzac’tan Altın Gözlü Kız, Otuzunda Kadın, Onüçlerin Romanı, Kibar Fahişelerin İhtişam ve Sefaleti, Victor Hugo’dan Hernani, Uriel Heyd’den Ziya Gökalp, Türk Milliyetçiliğinin Temelleri, Maxime Rodinson’dan Batıyı Büyüleyen İslam.

Ülkemizin yetiştirdiği ender aydın ve mütefekkirlerden biri olan ve güçlü Fransızcası ile döneminde önemli bir misyon üstlenen Cemil Meriç’i daha iyi tanımak ve anlamak isteyenler kızı Ümit Meriç’in her yönüyle babasını anlattığı “Babam Cemil Meriç” kitabını mutlaka okumaları gerekir.  

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.09.2024 - HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” 28.06.2024 - BEYAZ ALTIN PAMUK 27.05.2024 - BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN 15.05.2024 - AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ 15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir