ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ

Anadolu toprakları doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle birbirinden değerli tarih ve kültür barındırmaktadır. Bununla birlikte hemen hemen her ilimizi kapsayacak şekilde manevi bir dinamik de yer almaktadır. Özelikle 1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu kapılarının Türklere açılmasıyla Müslüman Türkler doğu kapısından Anadolu içlerine kadar akın etmişler. Genel olarak Horasan Erleri olarak tanımladığımız bu manevi şahsiyetlerimiz Anadolu’nun hem Türkleşmesi hem de Müslümanlaşması için çok ciddi görev üstlenmişlerdir. Geçtiğimiz günlerde Egemizin ilçelerinin neredeyse tamamının turizm beldesi olan şirin ve ili Muğla’ya bir seyahatim oldu. Manisa vakfı başkanımız Ercan Oğuz ve Çanakkale Küçükkuyu’dan Harun Engin dostumuz ile birlikte gerçekleştirdiğim bu seyahatimde Muğla ilinin manevi değerini tanımak nasip oldu. Muğla’ya daha önce birçok kez gitmeme rağmen ziyaret etme fırsatı elde edemediğim ancak bu gidişimde ziyaret etme fırsatı yakaladığım Mevlevî Şeyhi “Şâhidî” mahlaslı Muğlalı Şâhidî İbrahim Dede’yi sizlere bu yazımda tanıtmaya çalışacağım. Muğla’nın manevi dinamiği olmasına rağmen yeterince tanınmayan bu değerli zatın tanınmasında bir nebzede olsa katkım olabilirse kendimi bahtiyar hissederim. Şehrin tepe noktasında bir yerde bulunan Şâhidî Efendinin türbesine ulaşmakta da biraz zorluk çeksek de gittiğimize değdi. Bir aracın dahi geçemeyeceği kadar dar olan sokaklardan ilerleyerek ulaştığımız şehrin manevi ışığı, ışığını günümüzde de saçmaya devam ediyor. Kemali edeple ziyaret ettiğimiz Şâhidî İbrahim Dede sadece Muğla için değil aslında ülkemiz için büyük bir manevi önderdir.

Kendisinin Mevlevî ve Muğlalı olduğunu, “Gedâyim Şâhidî-i Mevlevîyim / Diyâr-ı Menteşe’de Muğlavîyim” mısralarıyla ifade etmektedir. Kaleme aldığı Gülşen-i Esrâr adlı eserinin son kısmında hayatıyla ilgili bazı bilgilere yer vermektedir.

Şâhidî İbrahim Dede 1470 yılında Muğla’da dünyaya gelmiştir. Babası Muğla’daki Mevlevîhâne’nin şeyhi Sâlih Hüdâyî Dede’dir. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan Şâhidî İbrahim Dede, ilk dinî bilgileri babasından öğrenmiştir. Aynı zamanda Farsça’yı da öğrendiği babasını on yaşında iken kaybetmiştir. Babasının vasiyeti üzerine bir müddet sûfî bir kazzâzın yanında çıraklık yapmıştır. Lakin okuma isteği daha ağır basınca çıraklık yaptığı mesleği bırakmıştır. On sekiz yaşına geldiğinde bölgede kendisine ders verecek hoca bulamadığı için Muğla’dan ayrılarak İstanbul’a gitmiştir.

İstanbul’da Fâtih medreselerinde daha sonrasında da Bursa, Yıldırım medresesinde tahsiline devam etmiştir. Tahsil hayatını bitirdikten sonra Muğla’ya geri dönen Şâhidî İbrahim Dede derviş olma arzusu içinde yanıp kavrulmuş ve ilk önce Muğla’da bulunan Şeyh Bedreddin’e, Denizli Lazkiye’de Mevlevî şeyhi Fânî Dede’ye, ardından Hz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî soyundan Paşa Çelebi’ye intisap etmiştir. Kendisini yetiştirdikten sonra Paşa Çelebi’nin oğlu Emîr Âdil’e hocalık yapmaya başlamıştır. Tasavvuf yolunda ilerleme düşüncesi ile Hz. Mevlânâ’nın soyundan gelen ve Karahisar’da, (bugünkü Afyonkarahisar) Mevlevî şeyhi olan Divane Mehmed Çelebi’ye intisap etmiştir. İyi bir tasavvuf terbiyesi almış olan Şâhidî İbrahim Dede bunun yanı sıra müfessir ve muhaddislik eğitimi de görmüştür. Hocaları tarafından iyi bir Mes̱nevî şârihi olarak yetiştiğine kanaat edildikten sonra Muğla’ya geri dönmüştür. Divane Mehmed Çelebi’nin vefatının ardından da Muğla Mevlevîhânesi’nin şeyhliğini üstlenmiştir.

Şâhidî İbrahim Dede, 1550 yılında vefat etmiş olup kabri ve türbesi Menteşe ilçesindeki Hz. Şâhidî caminin avlusunda yer almaktadır. Mevlevilik Muğla’ya onunla yayılmış ve ön plana çıkmıştır.

Bursa, Denizli, Kütahya ve Afyonkarahisar beldelerini gezerek buradaki Mevlevî şeyhleriyle sohbetlerde bulunmuş ve bu vasıtayla Konya’daki dergâhla iletişim kurma yoluna gitmiş olan Şâhidî İbrahim Dede, bu temaslarından edindiği bilgi birikimini memleketi Muğla’ya döndüğünde buradaki dergâha aktarmıştır. Hayatı boyunca birçok eser ortaya koymuş ve bu eserlerinde çağın geçerli bilgileri ile tasavvufi düşüncelerine yer vermiştir. Geride bıraktığı eserleri; Divan, Tuhfe-i Şahidi, Gülşen-i Vahdet, Gülşen-i Tevḥid, Gülşen-i Esrar ve Gülistan Şerhi.

Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin hayatına dair çok sayı da rivayetler vardır. İbret alınması düşüncesiyle bir iki tanesine burada yer vermek istiyorum.

Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin anne ve babası hacca gitmeye niyet ederler. Annesi o dönemler Şâhidî Hazretlerine hamiledir. Yolculuk sırasında Urfa civarlarında doğum gerçekleşir ve Şâhidî hazretleri yani İbrahim dünyaya gelir. Annesi hacca oğlunu sağlık açısından götürmek istemez ve orada bir eve onu teslim ederler. Aynı hafta emanet ettikleri evin gelini de doğum yapmıştır. Fakir olan ev halkı Şâhidî eve geldikten sonra feraha kavuşmuşlardır. Hac dönüşü anne babası Şâhidî’yi almak için bıraktıkları eve uğrarlar. Ancak Urfalı aile, anne babasına evin gelininin çocuğu vermek ister. Şâhidî İbrahim’in babası bunun kendi çocukları olmadığını anlar ve itiraz eder. İş uzar ve kadıya kadar intikal eder. Kadı olayı dinler ve ispat için şahit ister. Bu sırada Şâhidî İbrahim Hazretlerinin babası araya girerek “benim oğlum kendine şahitlik eder” der. Bunun üzerine İbrahim bir eli ile babasını işaret eder, başka bir rivayete göre ise İbrahim dile gelir babasını söyler. Bu olaydan sonra kendisine Şâhidî ismi verilir.

Bir başka rivayete göre; Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin bir gecede Kur’an-ı Kerim yazdığı yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sonrası Şâhidî İbrahim Dede Hazretleri İstanbul’a Kanuni Sultan Süleyman’ı ziyarete gitmiş. Kanuni’nin sarayına misafir olan Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin bir gecede Kur’an-ı Kerim’i nasıl yazdığını Padişah çok merak etmiş bunu kendisine sormuş fakat Şâhidî bir cevap vermeyip sadece tebessüm ederek karşılık vermiş. Padişah akşam olunca merakına yenik düşerek Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin odasının deliğinden bakarak nasıl tek gecede Kur’an-ı Kerim yazdığını görmek istemiş. Fakat kapı deliğinden baktığında içeride kırk tane Şâhidî görmüş. Biri yazarken diğeri ciltliyor ve bir araya getiriyormuş ve gecenin sabahında Kur’an-ı Kerim Padişah Kanuni Sultan Süleyman’a takdim edilmiş.

Muğla gezim kapsamında Kırkağaç İmam Hatip Lisesi’nde hocamız olan Muğlalı olup ve Muğla’da ikamet eden Mehmet Mersin hocamı da ziyaret ederek gönlünü almaya çalıştım. Uzun ve hoş sohbetinde Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerine de değinerek Muğlalıların bu mübarek zatı tanıyamadıklarını ve doğru düzgün tanıtamadıklarını söyledi. Kendisi bu konu da birkaç çalışma yapmak istese de gerekli desteği tam olarak alamadığı için fazla bir şey yapmamanın derin üzüntüsü içinde olduğunu ifade etti. Hakikaten Şâhidî İbrahim Dede Hazretleri tanınması ve bilinmesi gereken bir zat. Türbesini ziyaret ederek tanıma fırsatı bulmuş olmam beni oldukça mutlu etti.

Son söz olarak Şâhidî İbrahim Dede Hazretlerinin türbenin içerisinde kendisine ait bir eserinde yer alan söze yer vererek yazıyı noktalayalım:

“Gedayem Şâhidî Mevleviyem,

Diyarı Menteşe’de Muğlaviyim,

Bihamdollah ki Merd-i maneviyem,

Ki Gavvas-ı Bihar-ı Mesneviyem,

Şâhidîye her kim ederse dua,

Ede mahşerde şefaat Mustafa.”

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.09.2024 - HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” 28.06.2024 - BEYAZ ALTIN PAMUK 27.05.2024 - BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN 15.05.2024 - AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ 15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir