Geçtiğimiz hafta Manisa Vakfı olarak Manisa’mızda bir dizi ziyaretlerde bulunduk. 17 ilçesi olan Manisa, hepimizin de bildiği gibi Osmanlı döneminde Şehzadelerin yetiştirildiği bir bölgeydi. Aynı şekilde Amasya ilimiz de Şehzadeler şehriydi. Ancak Manisa’nın Amasya’dan farkı Manisa’da yetişen şehzadelerin bir kısmı Padişah olmuşlardır. Bunlardan İstanbul’u fethederek Hz. Peygamber Efendimizin müjdesine nail olan Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere, Viyana kapılarına kadar Osmanlı sınırlarını genişleten ve cihana damgasını vuran Kanuni Sultan Süleyman Han,
2. Selim, 3. Murad ve 3. Mehmet padişah olanlardandır. Manisa’nın, Bursa’dan sonra başkent olan Edirne’ye ve Edirne’den sonra payitaht olan İstanbul’a yakınlığı, yetişen şehzadelerin Padişah olmasına imkan tanımıştır. Manisa ili bu yönüyle her zaman tarih ve kültür şehri olmuştur.
2014 Yerel Seçimleri öncesinde büyükşehir yasası ile büyükşehir olmayı hak eden, Manisa ilimizde şehir merkezinde 2 ilçe kurulmasına karar verilmiştir. Bu ilçelerden biri Yunus Emre, bir diğeri ise Şehzadeler’dir.
Şehzadeler ismi daha önce değindiğimiz gibi Manisa’nın şehzadelerin yetişmesine ev sahipliği yapmasından dolayı verilmiştir. Şehzadeler ilçesinde Belediye Başkanlığını 2014 Yerel seçimlerini kazanan ve 2019’da da 2. kez kazanarak kendisini tescilleyen genç, dinamik, analitik düşünen, ufku çok geniş olan Ömer Faruk Çelik yapmaktadır.
Ömer Faruk başkan ilk döneminde çok kısıtlı imkanlar ile birbirinden değerli hizmetlere imza atmıştır. Hala bir hizmet binası bile olmayan, bir binanın içine kurulmuş olan belediye hizmet binası ile şehre hizmet etmeye çalışıyor. Çok güçlü, samimi ve iyi bir ekibi var. Bu ekip ile birlikte şehzadeler ilçesine katma değer katacak hizmetler üretmeye gayret ediyor. Uzun süredir vakıflardan alarak tadilatını yaptırdıkları Kurşunlu Han çok güzel olmuş. Belediyeciliğe damgasını vuran önemli bir hizmeti ise Şehzadeler Park. Burada asıl değinmek istediğim hizmeti de burası. Görülmeye değer ve bir o kadar da mana yüklü bir park. Park alanı 3 ana bölümden oluşmakta.
1. Bölüm; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırmış olduğu Miniatürk’ten yola çıkarak yapılmış olan Minia Şehzadeler. Burada başta Manisa’da bulunan Osmanlı eserlerinin minyatürünü görmeniz mümkün. Bu eserlerden en önemlileri, Hafsa Sultan Camii ve müştemilatı, Manisa İshak Çelebi Ulu Camii, Saray-ı Amire, Dilşikar Hatun Camii ve Külliyesi, Manisa Şehzadeler 22 sultanlar türbesi, Manisa Mevlevihanesi, Çeşnigir Camii ve Külliyesi, Manisa Muradiye Camii ve Külliyesi, Manisa Kurşunlu Han vb. Bunların dışında, Sivas Divriği Ulu Camii, Erzurum Çifte Minare Medresesi, Malatya Battalgazi Ulu Camii, Edirne Selimiye Camii, Konya Karatay Medresesi gibi birçok eser ziyaretçilerine sunulmaya çalışılmış. İstanbul’dan sonra bu manadaki bir parkın Manisa’da olması büyük bir şans.
2. Bölümde Manisa’mızın 479 yıllık bir geleneği olan Mesir Macunu’nun Sultan Camisinden halka saçılmasına vesile olan Yavuz Sultan Selim Han’ın eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Valide Sultan olan Ayşe Hafsa Sultan’ın adına yaptırılan Dioramik Mesir Müzesi bulunmaktadır. Bu Dioramik Müze’de Mesir saçımını canlandıran bir sahne, A. Hafsa Sultan’ın hasta haliyle yattığını anımsatan bir sahne, Merkezefendi tarafından Mesir Macunu’nun yapılışını gösteren bir sahne bulunmakta. İlk defa şahit olduğum ve böylesi anlamlı Dioramik Müze mutlaka görülmelidir.
3. Bölüm ise Masal Park adıyla çocuklara hitap eden bir bölüm bulunmaktadır. İlk 2 bölüm büyükler ve gençler için düşünülmüş. Ailecek yapılan bir gezide çocuklarda düşünülerek bu 3. bölümde onlarca masal kahramanına yer verilmiş. Onların hayatlarını yansıtan birbirinden güzel enstantanelere yer verilmiş. Yerli ve yabancı birçok masal kahramanının yer aldığı bölümde aslında çocuklar değil büyükler içinde keyifle takip edilecek bir dizayn da kurgulanmış.
Bu üç ana bölümden oluşan Şehzadeler Parkını gezip dolaştığınızda, elbette bir yorgunluk hissedeceksiniz. Yorgunluğunuzu atmak içinde havuz başında kurulmuş olan Şehzadeler Belediyesi’nin işlettiği kafede yorgunluk çayı veya Mesir çayı içerek hem yorgunluğunuzu atarken hem de keyifli bir an yaşamış oluyorsunuz. Şehzadeler şehri Manisa’da yaşayan halkın yanı sıra özellikle Manisa’ya yolu düşen yerli yabancı ziyaretçilerin uğrak alanı olarak yapılan bu eseri yürekten alkışlıyorum. Böylesi anlamlı bir projenin ortaya çıkmasına vesile olan Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik beyefendiye ve ekibine kalbi şükranlarımı sunuyorum.
Belediyecilik anlayışının klasik belediyecilik olarak algılamayan ve buna benzer birçok projeye imza atmak için gece gündüz mücadele eden Belediye Başkanına 2. döneminde başarılar diliyorum.
Yorum Yazın :Misafir