ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL İLÇELER

SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ

Her insan için doğduğu topraklar özel bir anlam içerir. Kişinin yaşı ne olursa olsun, nerede yaşıyor olursa olsun doğduğu topraklar hep bambaşka duygular yaşatır insan. Benim de hayatımın en anlamlı yıllarını geçirdiğim, çocukluğumu doyasıya yaşadığım topraklar Ege’nin en gelişmiş ve tarihi geçmişi ile de oldukça zengin bir kültürü bünyesinde barındıran şehzadeler şehri Manisa ilimizin şirin ilçesi maden ve enerji şehri Soma.  Soma’ya her gidişim de ayrı bir heyecan duyardım. Ancak bu gidişim bende büyük bir hüzün oluşturdu. Annemin vefatı ve onu son yolculuğuna uğurlamak bana çok ağır geldi. İçimdeki bir ses sanki bu gidişim son gidişim olacak diyor gibiydi. Son kez sanki Soma’ya uzanıyormuşum gibi geldi bana. Bir nevi vedaydı sanki. Büyük bir hüzünle geçirdiğim günler içinde çocukluğumdan bu yana birçok kez ziyaret ettiğim, Çarşı Cami (Emir Hızır Bey Camii) bile bana başka güzel geldi. Sanki bu güzelliğini ilk defa görüyor ve anlıyormuşum zannettim bir an. Bu hüzün dolu ziyaretimde doğup büyüdüğüm toprakları sizlere tanıtmak Ege’nin bu şirin ilçesini ve tarihi güzelliği ile görünce insanları büyüleyen Emir Hızır Bey Camii’ni sizlere tanıtmak istedim. Bu vesile ile kaleme aldığım yazımı sizlerin takdirlerine sunuyorum.      

Egenin önemli akarsularından biri olan Bakırçay havzasının üzerinde, Yunt dağı silsilesinin eteklerinde kurulmuş olan enerjinin başkenti niteliğindeki Soma, bereketli topraklara sahip olması nedeniyle tarih boyunca bütün medeniyetlerin yaşam için tercih ettiği bir yöre olmuştur.

Soma ve çevresi M.Ö. Anadolu topraklarında iz bırakan Hititler, Akalar ve Lidyalıların hakimiyet kurdukları yerler olmuş. M.Ö. 655-546 yılları arasında Ege Bölgesi’nde egemenlik kuran Lidyalıların elinde olan Soma’da, bu döneme ait herhangi bir bulgu olmasa da Manisa merkezli yerleşimde önem arz eden bir yerleşim yeri olmuştur. Ege bölgesinin parlayan yıldızı konumunda olan maden ocakları ve termik santralleri yanı sıra özellikle zeytin ve pamuk ekimi ile tarımda da ön plana çıkan Soma, Milattan Sonra da önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bölgede sırasıyla Persler yani İranlılar, Makedonyalılar, Bergama Krallığı, Romalılar, Bizanslılar hüküm sürmüştür. Anadolu toprakları 1071 Malazgirt Savaşı ile Türklere açılmasıyla ve Selçukluların Anadolu’nun en batısına kadar ulaşması sonucunda M.S. 1194 yıllarında artık Soma ve çevresi bir Türk yurdu olarak Selçukluların egemenliğine girmiştir. Bu tarihten sonra bir süre yine Bizans’ın eline geçse de Soma ve çevresi Söğüt-Domaniç bölgesinde kurulan Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiş ve 1336 yılında sancak merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu arada Ankara Savaşı ile tekrar Anadolu’da beyliklerin egemenlik kurulmaya başlaması sonucunda Soma ve çevresi Manisa’da Hızır Şah tarafından kurulan Saruhan beyliğinin hakimiyetine girmiştir. Sultan I. Murat döneminde Manisa ve çevresi yeniden Osmanlı toprağı olması üzerine Soma’da bir Osmanlı toprağı olmuştur. Soma, bugün Manisa’nın bir ilçesi olarak Türkiye’nin elektrik ihtiyacının bir bölümünü karşılayan, enerji, maden ve tarım şehridir.

Tarihin derinliklerinde eski bir yaşam şehri olan Soma’da önemli tarihi değerlerde yer almaktadır. Bunların en başında Darkale Köyü gelmektedir. Bununla birlikte bugün Çarşı cami olarak bilinen ilçenin eski bir yerleşim yeri olan Cuma Mahallesinde yer alan ve cami içindeki kitabeye göre 1791-92 yılları arasında Çapanoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılan Emir Hızır Bey Camii gelmektedir.  

Dışarıdan oldukça sade görünen Emir Hızır Bey Camii içerisinde adeta bir hazine saklıdır. Caminin içine girildiğine ilk göze çarpan duvar resimleri olmaktadır. Duvar resimleri ile dikkat çeken caminin duvar süslemesi; sivil mimari, havuz, cami, natürmort, bitki ve gemi olmak üzere sanat galerisine benzer biçimde yapılmıştır. Figürsüz olarak düzenlenen resimler büyük oranda manzara niteliği taşımaktadır. Kareye yakın bir plana sahip olan caminin dış duvarları kâgir olmakla beraber iç aksamı ahşaptandır. Ana mekân sekiz köşenin yükselttiği kırma çatı altında bağdadi kubbeyle örtülüdür. Doğu batı ve kuzey cephelerde camiyi saran son cemaat yeri görülmekte ve son cemaat yerinin ahşapla örtülerek dışa taşkın sundurmalı gölgeliği bulunmaktadır. Son cemaat yerinde ahşap ayakların taşıdığı barok profilli dalgalı kemerler kullanılmış ve Osmanlı sanatının son döneminde çok yaygın olan şemselere yer verilmiştir. Caminin içine giriş yapılan ana kapı fazla bezemeli değildir. Ancak bunun hemen üstünde aynı dönemin konak, yalı ve evlerindekilere benzer bir çıkma halinde mükebbireler yer almaktadır. Çıkıntılı balkona benzer biçimde yer alan mükebbireyi görenler daha camiye adım attığında güzelliğinin ve ihtişamının büyüsüne kapılmaktadır. Mükebbire, caminin müezzini tarafından son cemaat yeri veya avluda namaz kılan cemaate imamın tekbirlerini ilettiği balkona benzer dışa çıkıntılı bölüme denilmektedir. Mükebbirelere özellikle batılılaşma dönemi Osmanlısında büyük boyutlu camilerinde çokça rastlanılmaktadır. Soma Hızır Bey Camii’ndeki mükebbire de yer yer barok etkili kıvrımlı bitkisel süslemelere yer verilmekle birlikte alt dolgusunda armut, nar, elma gibi meyveler ve kıvrımlı bitkisel motiflerin sandıktan çıkar biçimde işlendiği görülmektedir.

Cami harimi, mekânı üç taraftan saran ahşap sütunlara dayalı barok profilli kemerlere sahip üstünde bir galeri bulunan mahfillerle çevrilidir. Caminin giriş açıklığının doğusunda ve batısında sıva yaş iken uygulanan fresko tekniği ile duvarlara resimler yapıldığı görülmektedir. Doğu kısmında Medine tasviri, batı kısmında ise Mekke tasviri yer almaktadır. Resimlerin çevresinde de kalem işi süslemeli dalgalı kemerlerle çerçevelendiği görülmektedir. Caminin içinde, içini üç yönden saran iki katlı ahşap ayakların desteklediği revak bölümü yer almaktadır. Revak duvarlarının tamamında da işlemeler görülmektedir. Bu işlemelerden en dikkat çekeni ise barok kartuşlar ve vazodan çıkan çiçek resimleridir. Caminin mihrap duvarında da zengin süslemeler dikkat çekmektedir. Özellikle meyve natürmortları görenleri hayran bırakmaktadır. Caminin bir diğer dikkat çeken kısmı ise üzerinde Edirnekâri süslemeler yer alan minberidir. Ahşap üzerine yapılan kalem işçiliği demek olan Edirnekâri süslemeler      minbere ayrı bir güzellikte görsellik katmıştır.

Adeta bir resim tablosunu andıran Soma Hızır Bey Camii, Rumeli’de birçok örneği olan Osmanlı dönemi eserlerinin Anadolu’da pek rastlanılmayan bir benzeridir. Vakti zamanında 120 ciltlik kütüphanesi ile yüzlerce yıl öncesi Soma’nın ilim, kültür ve yaşam merkezi olan, Osmanlı son dönemi Batı akımıyla gelişen barok sanatı ile süslenen bu eşsiz güzellikteki cami görülmeyi hak ediyor. Bugüne kadar ziyaret etmediyseniz çok şey kaybetmişsiniz diyebilirim.   

Antik Kent Pergoman’ın (Bergama) çok yakınında yer alan Soma’ya yolunuzu düşürmeniz için pek çok sebep var. Soma ziyaretinizde yazımda tanıtımını yapmaya çalıştığım Emir Hızır Bey Camii dışında gezilecek ve görülecek çok yer var. Bunların başında Darkale Köyü, köy içindeki tarihi ahşap evler, Kırkoluk Camii ve çeşmesi, Darkale Hamamı, 150 yıllık tarihi ile Damgacı Camii, Soma Belediyesi Kültür Evi Müzesi, Yağcılı Köyü, Soma Seyir Tepesi, Hızır Bey Camisinin avlu kapısının hemen önünde bulunan ve Romalılardan kalma bedesten, han, hamam ve termal severler için Menteşe Termal suları gelmektedir.

Manisa’nın şirin ilçesi Soma’dan ayrılmadan buraya özgü hediyeliklerden almayı unutmayınız. Özellikle yerli susamdan yapılan meşhur tahin helvası, sızma zeytinyağı, zeytin çeşitleri, sucuklu lokum ve hatıra için süs eşyası madenci heykeli alabilirsiniz.

Yazımı Soma Hızır Bey Camii’nin dış cephesindeki bir kitabe de kayıtlı, ciddi bir estetiğe ve manaya sahip olan şu satırlar ile tamamlayayım:  

“Bu fani darı dünyada bunun gibi makam olmaz,

Girip farzı eda eden kişi Haktan beıd olmaz.

Bu dar-ı dünya hoştur amma akıbet mevt olmasa

Cenneti ala hoştur amma.’’

 

 

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.09.2024 - HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” 28.06.2024 - BEYAZ ALTIN PAMUK 27.05.2024 - BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN 15.05.2024 - AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ 15.04.2024 - İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA 01.04.2024 - İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY 21.03.2024 - ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE 08.03.2024 - MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI 19.02.2024 - HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF 29.01.2024 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 02.01.2024 - GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR 18.12.2023 - BİR ADALET HİKÂYESİ 22.11.2023 - BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI 30.10.2023 - ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI 27.09.2023 - VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR 04.09.2023 - KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ 17.08.2023 - TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 30.07.2023 - ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART 19.07.2023 - TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET 03.07.2023 - RIZIK MESELESİ 18.06.2023 - SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ 04.06.2023 - DARPHANE, MANGIR VE KAYME 23.05.2023 - YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK 02.05.2023 - MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM 24.04.2023 - DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ 09.04.2023 - ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ 27.03.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 12.03.2023 - SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ 28.02.2023 - CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR 18.02.2023 - MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ 06.02.2023 - DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU 21.01.2023 - BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA 07.01.2023 - AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR 28.12.2022 - SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ 09.12.2022 - KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI 28.11.2022 - NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA 13.11.2022 - İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR 28.10.2022 - SERMAYESİ ERİYEN ADAM 12.10.2022 - ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! 23.09.2022 - SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” 29.08.2022 - ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” 13.08.2022 - SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ 05.08.2022 - SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP 15.07.2022 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE 19.06.2022 - TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE 18.05.2022 - ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF 26.04.2022 - ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” 13.04.2022 - GÖNÜL ERBABI OLMAK 28.03.2022 - İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ 17.03.2022 - BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” 06.03.2022 - BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” 20.02.2022 - NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA 06.02.2022 - DOĞRULUK 22.01.2022 - ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ 08.01.2022 - MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN 24.12.2021 - TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” 05.12.2021 - İNÂBE 11.11.2021 - İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? 26.10.2021 - YURT MESELESİ 09.10.2021 - SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN 28.09.2021 - ORGANİK TABİİ GÜBRE 03.09.2021 - ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK 14.08.2021 - BİR GEZİNİN ARDINDAN 29.07.2021 - MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK 15.07.2021 - MİNERAL DEPOSU KAKTÜS 27.06.2021 - YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ 09.06.2021 - YARATILIŞ GAYEMİZ 23.05.2021 - MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK 04.05.2021 - TAHNÎK NEDİR? 17.04.2021 - ADALET VE ÖZGÜRLÜK 03.04.2021 - RANT EKONOMİSİ 23.03.2021 - EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA 11.03.2021 - FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM 28.02.2021 - SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN 23.02.2021 - KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? 10.02.2021 - MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ 26.01.2021 - ARILARIN DÜNYASI 14.01.2021 - FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ 06.01.2021 - BİR TOHUM HİKÂYESİ 26.12.2020 - ÖNCE FİİLİ DUA 18.12.2020 - YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI 07.12.2020 - YEREL BİR TAD TARHANA CİPS 27.11.2020 - DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? 15.11.2020 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI 04.11.2020 - CANDAN GÜZEL İNSAN 25.10.2020 - BİNBİR MUCİZE KENEVİR 09.10.2020 - BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) 24.09.2020 - BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) 14.09.2020 - ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ 03.09.2020 - SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL 22.08.2020 - İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? 31.07.2020 - ŞİFA KAYNAĞI BAL 13.07.2020 - ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ 26.06.2020 - BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER 11.06.2020 - DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” 30.05.2020 - İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) 22.05.2020 - FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT 16.05.2020 - SESSİZ GEÇEN RAMAZAN 09.05.2020 - DİLİMİZİN HALİ 03.05.2020 - İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ 24.04.2020 - SEFERTASI 18.04.2020 - MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR 11.04.2020 - BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK 05.04.2020 - ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER 30.03.2020 - İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR 24.03.2020 - SABIR VE TEVEKKÜL 14.03.2020 - GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM 08.03.2020 - HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ 25.02.2020 - SAĞLIK MESELESİ 18.02.2020 - OYUNCAK MÜZESİ 04.02.2020 - ŞEHİRLERİN RUHU 21.01.2020 - NASIL BİR RUH HALİ 12.01.2020 - GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! 30.12.2019 - YERLİ OTOMOBİL TOGG 24.12.2019 - KAYYUMLAR 14.12.2019 - TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU 05.12.2019 - YEŞİL ÇAY PUDRASI 27.11.2019 - DOĞU BATI KÖPRÜSÜ 05.11.2019 - MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER 29.10.2019 - NİMETLERİN HESABI! 15.10.2019 - ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE 03.10.2019 - ZOR İŞE TALİP OLMAK 03.09.2019 - TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR 21.08.2019 - BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE 09.08.2019 - KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? 22.07.2019 - AİLEME DOKUNMA 08.07.2019 - SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET 30.06.2019 - 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ 26.05.2019 - SEYYİDET NEFİSE 13.05.2019 - RAMAZAN BİZE NE DİYOR? 01.05.2019 - KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM 08.04.2019 - YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN 12.03.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-3 21.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru-2 14.02.2019 - Mahalli Seçimlere Doğru 1 28.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 14.01.2019 - GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN 31.12.2018 - NE KADAR BİZİZ? 10.12.2018 - 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! 19.11.2018 - ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 06.11.2018 - EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? 17.09.2018 - AİLE KURUMUNA BAKIŞ 10.08.2018 - TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY 29.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 22.07.2018 - YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 02.07.2018 - 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! 13.05.2018 - 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 12.03.2018 - AHLAK DEJENERASYONU 23.01.2018 - MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) 11.01.2018 - KÜLTÜR EMPERYALİZMİ 26.12.2017 - YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET 07.11.2017 - İSTİFALAR VE SONRASI 18.09.2017 - YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM 14.07.2017 - MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK 03.06.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 07.05.2017 - DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 19.04.2017 - YOLDAN GÜZEL GEÇMEK 10.04.2017 - GÜNDEME DAİR 28.02.2017 - DÜRÜSTLÜK 23.01.2017 - TARİHTEN İBRET ALMA 02.01.2017 - MANİSA ve AK PARTİ 21.12.2016 - HALEP İZLENIMLERİ 25.11.2016 - PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! 15.11.2016 - EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER 16.10.2016 - EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI 03.07.2016 - PARALEL AÇMAZ - 2 27.06.2016 - PARALEL AÇMAZ - 1
Copyright © 2015 manisadasonnokta.com İHA abonesidir.
www.manisadasonnokta.com
info@manisadasonnokta.com
Rss Mobile @ManisaSonNokta /manisadasonnokta

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Son Nokta

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir