Anadolu’ya gönül ateşini harlatmaya gelen erenlerin izinden giden ve Hocası Taptuk Emre’ye tabi olduktan sonra gönülleri fethetmeye devam eden, yazdığı şiirler ile gönül gamımızı silip atan Yunus Emre;
“Ben gelmedim davi için,
Benim işim sevi için.
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldim.” demektedir.
Geçtiğimiz hafta içinde Yunus Emre’nin bu sözündeki gönüller yapmaya geldim ifadesi tam yerini bulsun diye çırpınan bir isimle bir arada idik.
Şehzadeler şehri Manisa Büyükşehir statüsünü kazanınca şehir merkezinde iki ilçe oluşturuldu. Bunlardan birine, Manisa şehzadeler şehri olduğundan “Şehzadeler” ismi verildi. Diğerine ise bölgenin Yunus Emre diyarı olması ve Kula’da mezarı olan hocası Taptuk Emre’den yola çıkılarak “Yunus Emre” ismi verildi. İşte bu Yunus Emre ilçesinin iki dönemdir belediye başkanlığını yapan Mehmet Çerçi Başkanımızın misafiri idik. Başkan Mehmet Çerçi yaptığı eserlerle şehre damgasını vurmuş. Birbirinden büyük anlam ifade eden bu eserlerini bize tek tek gezdirerek adeta kısa bir Yunus Emre turu yaptırdı.
İlk olarak büyük mana yüklü ve irfan meclisleri adı altında, Yunus Emre hazretlerine de yakışacak şekilde sohbetlerin yapılacağı, yine Yunus Emre’nin;
“Gelin tanış olalım,
İşi kolay kılalım,
Sevelim sevilelim.”
İfadelerinde belirttiği gibi tanış olmamıza ve birbirimizi sevmemize vesile olacak, kaynaşmamızı sağlayacak, dost kalmamızı pekiştirecek sohbetlerin yapılacağı, eskiden olduğu gibi sedirlere oturulduğu, duvarlarının hat sanatı eserleriyle döşendiği, yerlere el dokuması halıların serildiği Yunus Emre Kültür kompleksini gezdik. Burada birbirinin aynısı, ahşap ve taş işçiliğinin mimari güzelliğini ortaya koyan üç ayrı bina yapılmış.
Bunlardan birisinde irfan toplantıları yapılacak. Manisa’daki Sivil Toplum kuruluşların öncülük edeceği programlar ile gençler başta olmak üzere bütün Manisalıların katılımı sağlanacak. Bir diğerinde hem hanımlara ve gençlere yönelik ebru, hat, kaligrafi vb. başta olmak üzere kursların düzenlendiği, hem de gelen taleplere özel veya genel sanat kursları tertip edilecek. Bir diğer mekan ise misafirhane olarak düşülmüş. Yine mekanın içinde daha ziyade gençler düşünülerek bir açık sinema alanı yapılmış. Yapılan tesisin güzelliği ve anlamı kadar, yapıldığı bölgenin anlamı büyük. Bu tesis Manisa’nın Uncubozköy diye bilinen mevkiinde, Spil Dağının eteklerinde. Burası vakti zamanında sultanlar ve şehzadelerin avlak olarak kullandıkları, geyik avlamaya geldikleri bir yer. Bir taraftan Manisa’ya kuş bakışı bakıyorsunuz, diğer taraftan ise Spil dağının eteğindeki ormanları seyrediyorsunuz.
Bu tesisten sonra Millet Çarşısı diye yapılan şehrin en merkezi noktalarından birine inşa edilmiş kompleksi gezdik. Burası hem kapalı pazar alanı, hem içerisinde dükkanlar olan ve çok amaçlı bir kültür merkezi barındıran, mescidiyle, sosyal donatıları ile muhteşem bir eser olmuş. Yine bu mekan içinde özellikle üniversiteye hazırlanan gençler için çok cüzi katkı payı alınarak, onların üniversite sınavlarına hazırlandıkları dershane de kurulmuş. Sınava hazırlık kitaplarının öğrencilere ücretsiz verildiği ve konusunun uzmanı öğretmenler tarafından dersler verildiği sınıflar yapılmış. Tek kelime ile bu kadar çok fonksiyonlu eser ancak gönüller yapmaya gelen başkan ve ekibi tarafından tasarlanabilirdi.
Millet Çarşısı’ndan sonra sırasıyla, 8-15 yaş arasındaki çocuklar için yapılan ve eş zamanlı sekiz ayrı takımın futbol oynayabildiği büyüklükte yapılan ve gerçek çim kullanılan futbol sahalarını gezdik. Akabinde mahallelerde yapılan çok amaçlı kullanılan taziye evlerini görme fırsatı bulduk. Taziye evleri de bilindik sadece taziye anında kullanılan mekan olmanın ötesinde fonksiyonel düşünülmüş. Bu taziye evlerinde haftanın her günü kullanılacak şekilde sadece hanımlara has dikiş-nakış başta olmak üzere bir çok sanat öğrenebilmeleri imkanı sunulmakta. Anneler kursta iken minik yavrular da düşünülmüş onlar içinde başlarında anaokul eğitmeni ve öğretmenlerin olduğu kreşler açılmış. İlçede yapılan biri tamamen ahşap olan camileri de gezdikten sonra Yunus Emre ilçemizi ve belediyemizin eserlerini tanımak gerçekten heyecan vericiydi.
Yunus Emre ilçesi Manisa’nın yeni yerleşim bölgesi ve her geçen gün gelişiyor. İhtiyaçları artıyor. Bu ilçeye ve Manisa’mıza birbirinden değerli eserler bırakan Yunus Emre İlçe Belediye Başkanı Mehmet Çerçi tıp eğitimi almış doktor bir abimiz. 2002-2011 arasında iki dönem milletvekilliği yapmış, şu anda da 2. dönem Yunus Emre ilçesinde belediye başkanlığı hizmetini sürdürmektedir. Başkan Çerçi, Belediye Başkanından daha ziyade yazımızın başında da ifade ettiğim, Yunus Emre hazretlerinin şiirindeki sözlerine uygun gönüller yapmaya gelen, insanlar ile barışık, güler yüzlü ve sevgi dolu bir insan.
Yunus Emre bir şiirinde; “Aşkın aldı benden beni”, diyor. Mehmet Çerçi Başkanımız da “Yunus Emre aşkı, beni benden aldı” diyor. Gece gündüz şehre ve insanlara hizmet etmeye kendini adayan kalbi sevgi dolu bu güzel insan Başkan Mehmet Çerçi’yi şehre kazandırdığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Rabbimiz başarılı çalışmalarında kendisine güç kuvvet versin.
Yorum Yazın :Misafir