Bir ilin gelişmişliği, o ilin tarihi, turizmi, sanayisi, ulaşımı ve üniversitesi ile ön plana çıkar.
Manisa deyince akla ilk gelen Şehzadeler şehri olarak bilinmesidir. Yani Osmanlı İmparatorluğuna şehzadeler yetiştiren yetiştirmekle de kalmayıp Osmanlı İmparatorluğuna padişahlık yapan şehzadeleri de bünyesinde barındırmıştır. Dolayısıyla Manisa buram buram kokan tarih şehridir.
Manisa aynı zamanda zeytiniyle dağlarında yağ, üzümü ile de ovalarında bal akan tarım kenti olmanın yanında Organize Sanayi Bölgesi ile de sanayi kentidir.
Bu yazımızda Manisa Celal Bayar Üniversitesini kaleme almak istedim. Böyle bir yazıyı kaleme almamdaki en büyük etken ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cemil Yücel ve Prof. Dr. Engin Karadağ tarafından Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017 raporu oldu.
Türkiye'de lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, üniversitelerin daha öğrenci merkezli üniversiteler olma yolunda ilerlemelerine katkı sağlama amacıyla hazırlanan raporda, öğrencilerin üniversitelerden memnuniyetlerinin A+, A, B, C, D ve FF şeklinde sıralandığını gördüm.
Araştırmada 108 devlet üniversitesi arasında bulunan Manisa Celal Bayar Üniversitesi;
Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması B seviyesinde,
Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması B seviyesinde,
Üniversitelerin “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” Sıralaması A seviyesinde,
Üniversitelerin “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” Sıralaması B seviyesinde,
Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi” Sıralaması C seviyesinde,
Üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” Sıralaması A seviyesinde, Üniversitelerin “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” Sıralaması A seviyesinde,
Üniversitelerin “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralaması B seviyesinde yer almıştır.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin sonuçları öğrenci memnuniyet açısından yeterli mi? yapılan bu araştırmada geçen yıllara nazaran bir gelişme kaydetse de Şehrin öğrenciler ile entegrasyonu öğrencilerin şehre katkısı yeterli olmadığı kanısındayım.
Yeterli hale getirmek için ne yapmalıyız?
Aslında bu sorunun cevabı çok basit bence.
Mesir Komitesi gibi bütçesi ve yaptırım güçü olan Manisa Valiliği uhdesinde Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere Şehzadeler ve Yunusemre Belediye Başkanlığı, Manisa Organize Sanayi Bölesi Başkanlığı, Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı, Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı, Manisa Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, Manisa Ticaret Borsası Başkanlığı ve bu çorbada benimde tuzum olmalı diyen Manisa ile hemhal olan, Manisa ile dertlenen ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları Başkanlarının da içerisinde olduğu bir komite kurulmalı.
Kurulan bu komite öncelikle Manisa Celal Bayar Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin Manisa’dan beklentileri ile ilgili bir araştırma yapmalı ve öğrencilerin şehirde esnaftan eşraftan beklentileri şehirde ikamet etmeleri için gerekli plan sosyal donatıları ev ,ulaşım eksikleri giderilmesi, Mezuniyet sonrası Manisa da kalmaları konusunda gerek kariyer gerek sosyal çevrelerin oluşmasını sağlamalı aksi taktirde öğrenci İzmir de ikamet etmeye devam edecek ve bizde öğrenci Manisa da neden kalmıyor demeye devam edeceğiz
Yapılan bu araştırmadan ortaya çıkan sonuçları komite değerlendirmeli ve ona göre bir hedef belirlemeli.
Belirlenen hedef doğrultusunda da komite de yer alanlar her şey Manisa için diyerek üzerine düşeni yerine getirmeli diye düşünüyorum.
Aksi halde, yazı başlığımızda da belirttiğim gibi Öğrenci Manisa’dan Manisa’da öğrenciden memnun kalmaz, dolayısıyla Manisa kazanan değil hep kaybeden olmaya devam eder.
Selam ve dua ile…
Yorum Yazın :Misafir