Vergi kanunlarına göre tebligat usulleri posta yoluyla, ilan yoluyla ve memur yoluyla yapılmakta iken Gelir İdaresi Başkanlığı vergi mükelleflerine yapacağı tebligatları 01.01.2016 tarihinden itibaren (elektronik) e-tebligat yoluyla yapacağını Vergi usul kanunu genel tebliği ile açıklamıştı.
Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı 29/12/2015 tarih ve 29577 sayılı resmi gazetede yayımlanan vergi usul kanunu genel tebliği ile uygulama için müracat tarihini 01 Nisan 2016 olarak yeniden belirlemiştir.
01.04.2016 elektronik tebligat uygulaması başlıyor. Bu uygulama ile birlikte vergi daireleri tarafından mükelleflere kağıt ortamında yapılan bildirimler elektronik ortamda ya da kısa mesaj yoluyla yapılacak
Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olanlar
01/04/2016 tarihine kadar kurumlar vergisi mükellefleri ve Ticari, zirai ve mesleki kazanc yönünden gelir vergisi mükellefi olan mükellefler bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurarak e-tebligat adresi almak zorunda.
Yeni işe başlama yapan vergi mükellefleri, işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadır.
Elektronik Tebligat adresi Alma Zorunluluğu Olmayanlar;
Kazancı basit usule tabi olan ve gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler,
Ücret geliri elde edenler,
Gayrı menkul sermaye iradı geliri elde edenler,
Menkul sermaye geliri elde edenler,
Değer Artış kazancı elde edenler,
Arızi kazanç elde edenler
Başvuru Yazılı Yapılacak
Elektronik tebligat adresi almak isteyen şirketler veya şahıs işletmeleri, 456 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde bulunan formları dolduracaklar ve bu formla başvurularını gerçekleştirecekler. Şirketler, tebliğ ekindeki ek:1 formunu şahıslar ise, ek:2 formunu dolduracaklar.
Elektronik tebligat başvurusunu, bizzat mükellefin kendisi veya yetkili olduğu ticaret sicil gazetesinde ilan edilmiş kişiler yapabilecek. Vekaletle başvuru yapılmak istenmesi durumunda, vekaletnamede kişinin, “e-tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yetkili olduğu” ibaresi bulunacak. Söz konusu ibarenin bulunmadığı vekaletnamelerle başvuru yapılamayacak. Ayrıca doldurulan başvuru formuna, başvuru formunu imzalayan kişinin yetkili olduğuna dair belgeler (Ticaret Sicil Gazetesi, Vekaletname vb.) ile imza sirküleri veya imza beyanları ek yapılacak.
Başvuru Esnasında Kullanıcı Kodu, Şifre Ve Parola Verilecek
Elektronik tebligat başvurusu esnasında sadece şirketlere, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, şifre ve parola verilecek. Şirketler, bu şifreleri kullanarak sistem tarafından oluşturulan elektronik tebligat adresini kullanmaya başlayacaklar. Gelir vergisi mükelleflerine elektronik tebligat adresi verilecek ancak internet vergi dairesi kullanıcı kodu, şifre ve parola verilmeyecek. Bu mükellefler, sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat uygulamasını kullanabilecekler.
Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir. İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda veya vergi dairesine bizzat başvurarak sistemi kullanacak olan gelir vergisi mükellefleri, elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.
Bilgilendirme Tercihi Yapılabilecek
Elektronik tebligat adresi başvuru formunda bulunan, cep telefonu kısa mesaj servisi veya e posta bilgilendirme tercihlerinden herhangi birisi ya da aynı anda her ikisi de seçilebilecek.
Ceza Hükümleri
Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanır.
Ceza uygulaması sonrasında re’sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilir ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanılır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
DEVRİM DİZMAN
Yorum Yazın :Misafir