Önder GÜZELARSLAN
10.03.2025 / 13:03

“Tarih sadece sürekli değişimin değil, aynı zamanda ve devamlı olarak imkânsız ve beklenmeyenlerin gerçekleşmesinin hikayesidir.” Sözüyle bir zoru başaran bilge kral diye anılan bir yiğit devlet adamı geçti bu dünyadan. Avrupa’nın tam ortasında dillere destan direnişiyle bütün insanlığa ibret olan ve İslam Dünyası’nda bir meşalenin fitilini ateşleyen bu güçlü ve saygın insan Aliya İzzetbegoviç olarak tarihe ismini kazıttırdı. Bir başka sözünde; “Tarihi Allah yazar biz sadece nerede duracağımıza karar veririz” deyişiyle durduğu yeri göstererek yılgınlık göstermeden bütün şer güçlere karşı inanılmaz bir direniş ortaya koymuştur. Onun şanlı direnişi sayesinde bugün Bosna halkı hür bir şekilde devletlerinin şemsiyesi altında varlıklarını sürdürüyor. 

8 Ağustos 1925 tarihinde Bosna-Hersek’in Bosanski Şamats kasabasında Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç geleneksel İslami değerleri tanıyarak öğrenerek büyüdü. Ailesi son Osmanlı birliklerinin Sırbistan’dan çekilmesinin ardından 1868 yılında Bosna Vilayetine taşınan Belgradlı eski bir aristokrat Izet-beg Jahić'in soyundan gelen seçkin ama fakir bir aileydi. Ancak bütün bunların ötesinde sağlam bir duruşu vardı ailesinin. O da bu sağlam duruşun içinde güçlü bir ahlak sahibi olmakla birlikte çok iyi bir dini terbiye de aldı. Hayatının akışında geldiği noktanın temelinde ailesinden aldığı bu eğitim ve terbiye büyük rol oynamıştır.

Eğitim hayatına Saraybosna’da başlayan Aliya İzzetbegoviç, çok genç yaşta edebiyat ve felsefeye ilgi duymaya başladı. Saraybosna’daki eğitim hayatı, onun düşünce yapısının oluşumunda temel taş oldu. Genç yaşında katıldığı Genç Müslümanlar Cemiyeti de İslami birikimine ciddi katkı veren bir yapı olmuştur. Bu sebeple çok genç yaşlarda Batı felsefesi ve İslam düşüncesini derinlemesine incelemeye başladı. Her an aktif hayatın içinde bulunan Aliya İzzetbegoviç, gençlik yıllarından bu yana okumalar yapan biri. Onun bu okumaları ve araştırmaları sonraki yıllarda kaleme aldığı eserlerde ve siyasi hayatında belirleyici olmuş onun düşünce yapısının oluşmasına da katkı sunmuştur.

Aldığı İslami terbiye 1930’larda Bosna’daki siyasi ve sosyal ortamın içinde onun dünya görüşünü şekillendi. Böylece Yugoslavya’nın sosyalist rejimine her daim muhalefet eden bir kimlik içinde oldu. Orta ve lise eğitimi sonrasında eğitimine hukuk alanında devam etmeyi düşündüğü için Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırdı ve hukuk okudu. Üniversite yılları, şüphesiz onun siyasi ve entelektüel kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu. Üniversite dönemdeki arkadaş çevresi ve okuduğu eserler onun birikimine daha çok şey katmasını sağladı. Çocukluk dönemlerinde içinde olan lider olma aşkı üniversite yıllarında daha da perçinleşti.  

Aliya İzzetbegoviç’in gençlik yılları, II. Dünya Savaşı’nın karmaşası ve belirsizliği içinde geçti. Savaşın patlak verdiği 1939 yılında henüz 14 yaşındaydı. 1941 yılında Genç Müslümanların kurulmasına öncülük etti ve bu yapının içinde yer aldı. 1944 yılının ortalarında Sırp kralcı Çetnikler tarafından gözaltına alındı, ancak 1914'te kırk Sırp rehinenin serbest bırakılmasında büyükbabasının gösterdiği yararlılık göz önünde bundurularak serbest bırakıldı. II. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslav komünistleri tarafından tekrar tutuklandı ve bu sefer mahkûm edildi. Nazilerle iş birliği yaptığı öne sürülerek üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapisten çıktıktan sonra da kendi ifadesiyle 18 yaşından bu yana tanıştığı kızla evlenerek dünya evine girmiş oldu.

13 Ocak 1946'da II. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya yeniden bağımsızlığına kavuştu ve Yugoslavya’da Josip Broz Tito liderliğinde bir komünist rejim kuruldu. İslami düşünce içinde olan Aliya İzzetbegoviç için bu dönem yeni bir mücadele dönemi oldu. Bu dönemde kendisi gibi düşünenler ile bir arada oldu ve sürekli bir çıkış noktası bulabilmek için fikir teatisinde bulundular. Müslüman kimliğin korunması için gösterdiği çabalar sonucunda birikimlerini kitaplaştırarak 1970 yılında “İslam Deklarasyonu” adlı eseri yayınlandı. Bu eseri, Yugoslavya’da büyük tepkilere neden oldu. 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başlarında İslami kimliğin ve değerlerin korunması yönündeki çalışmaları ve Genç Müslümanlar hareketi gibi gruplarla ilişkileri, Yugoslavya komünist rejimi tarafından tehdit olarak görüldü. 1983 yılında “Saraybosna Süreci” olarak bilinen davada, Aliya İzzetbegoviç ve beraberindeki kişiler “İslamcı faaliyetlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılandılar. Bu yargılama da Aliya İzzetbegoviç 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası kamuoyunun ve insan hakları örgütlerinin baskısı sonucunda 1988 yılında serbest bırakıldı.

1990’lı yıllara gelindiğinde Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyet içinde bir bağımsızlık hareketi baş gösterdi. Özerk cumhuriyetler birbiri ardından bağımsızlıklarını ilan etmeye başladığı bir süreçte Bosna-Hersek de 1 Mart 1992'de gerçekleştirdiği referandum sonrasında bağımsızlığını ilan etti. Aynı yıl Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Aliya İzzetbegoviç 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu. Bu arada Bosna’da 1992’de etnik gruplar arasında başlayan savaş 3 yıl sürdü. Avrupa’nın göbeğinde gerçekleşen kanlı savaşta resmen bir katliam gerçekleştirildi ve soykırım yapıldı. Müslüman halkların canı hiç sayılarak göz göre göre ölüme sürüklendiler. Kanlı Savaşın bitiminden sonra da Bosna’nın lideri olarak dimdik ayakta kalan, stratejik başarısı ile önemli bir zafere imza atan Aliya İzzetbegoviç, Demokratik Eylem Partisi'nin de kurucusu ve ilk başkanıydı.

İmanlı, inançlı, ahlaklı bir kişiliğe ve kimliğe sahip biri olarak, insana ve insan hayatına büyük değer vermiştir. Bilge bir devlet adamı kimliğiyle de yalnızca siyasi veya idari yönüyle değil aynı zamanda fikirleri ve düşünce yönüyle de belleklere kazınmış bir kişiliktir. Entelektüel düşünce yapısı ile insanın özgürlüğünü ve yaşama hakkını tavizsiz savunan bir kişiliği olmuştur. Bunun göstergesi de kaleme aldığı derinlikli eseri “Köle Olmayacağız” dır. İnsanın bir şeye inanması ve o inanç doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Aliya İzzetbegoviç’i güçlü kılan sağlam imanı ve o imanının gereği olarak da hür ve bağımsız yaşamak gerektiği düşüncesiyle özgürlükleri sonuna kadar savunmasıdır.

Aliya İzzetbegoviç hayatının büyük bir bölümünü okumaya adamıştır. Özellikle tarih, felsefe ve edebiyat kitapları okumuş, Bergson, Spengler, Hermann Hesse, Jean Paul Sartre, Albert Camus, Franz Kafka, Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy, Gorki, Puşkin, Victor Hugo, Balzac, Emile Zola, Aristoteles, Platon, Hegel, Nietzsche, Machiavelli, Friedrich Engels, Karl Marx, Max Weber, İbn-i Sina, İmam Gazali, Katip Çelebi, İbn-i Haldun, Sadi Şirazi ve Cemaleddin Afgani gibi batının ve doğunun önde gelen yazarlarının eserlerinin büyük çoğunu okuyarak bilgi derinliğini ve düşünce ufkunu genişletmiştir. Bu düşünce insanı benliğindeki derinlik ile İslam Manifestosu, İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları, Doğu ve Batı Arasında İslam, Tarihe Tanıklığım, Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar, Konuşmalar ve Köle Olmayacağız adlı eserlerini geride bırakarak hala dünya insanlığını ışığıyla, düşünce yapısıyla aydınlatmaya devam ediyor.

19 Ekim 1923’te vefat eden Aliya İzzetbegoviç dünyaya her zaman bilgi ve hikmet penceresinden bakmayı bilmiştir. “Biz ölüyoruz ama onlar da kazanmıyorlar” diyen bilge kralın tarihe bomba etkisi yapan şu sözüyle yazımı tamamlıyorum.

“Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”

PARALEL AÇMAZ - 1 PARALEL AÇMAZ - 2 EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! HALEP İZLENIMLERİ MANİSA ve AK PARTİ TARİHTEN İBRET ALMA DÜRÜSTLÜK GÜNDEME DAİR YOLDAN GÜZEL GEÇMEK DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM İSTİFALAR VE SONRASI YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET KÜLTÜR EMPERYALİZMİ MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) AHLAK DEJENERASYONU 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY AİLE KURUMUNA BAKIŞ EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! NE KADAR BİZİZ? GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 Mahalli Seçimlere Doğru 1 Mahalli Seçimlere Doğru-2 Mahalli Seçimlere Doğru-3 YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM RAMAZAN BİZE NE DİYOR? SEYYİDET NEFİSE 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET AİLEME DOKUNMA KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR ZOR İŞE TALİP OLMAK ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE NİMETLERİN HESABI! MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER DOĞU BATI KÖPRÜSÜ YEŞİL ÇAY PUDRASI TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU KAYYUMLAR YERLİ OTOMOBİL TOGG GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! NASIL BİR RUH HALİ ŞEHİRLERİN RUHU OYUNCAK MÜZESİ SAĞLIK MESELESİ HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM SABIR VE TEVEKKÜL İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR SEFERTASI İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ DİLİMİZİN HALİ SESSİZ GEÇEN RAMAZAN FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ ŞİFA KAYNAĞI BAL İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) BİNBİR MUCİZE KENEVİR CANDAN GÜZEL İNSAN ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? YEREL BİR TAD TARHANA CİPS YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI ÖNCE FİİLİ DUA BİR TOHUM HİKÂYESİ FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ARILARIN DÜNYASI MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA RANT EKONOMİSİ ADALET VE ÖZGÜRLÜK TAHNÎK NEDİR? MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK YARATILIŞ GAYEMİZ YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ MİNERAL DEPOSU KAKTÜS MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK BİR GEZİNİN ARDINDAN ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK ORGANİK TABİİ GÜBRE SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN YURT MESELESİ İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? İNÂBE TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ DOĞRULUK NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ GÖNÜL ERBABI OLMAK ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! SERMAYESİ ERİYEN ADAM İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK DARPHANE, MANGIR VE KAYME SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ RIZIK MESELESİ TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI BİR ADALET HİKÂYESİ GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN BEYAZ ALTIN PAMUK HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” KOCA YUSUF’UN KİSPET GİYME TÖRENİ ARAYANLARIN HİKMET YOLCULUĞU TÜRK EVİ’NİN İNSAN YETİŞTİRMEDEKİ ROLÜ BİR GÜN GİTSEN BİLE HATIRAN YETER GERGİN ASKILI KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ NASIL BİR EĞİTİM? DÜŞÜNCE İNSANI VE DEVLET ADAMI BİLGE KRAL ALİYA İZZETBEGOVİÇ