Önder GÜZELARSLAN
28.06.2024 / 13:51

İşlenmesi açısından çırçır sanayinin, lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayinin, linteri ile de kâğıt sanayinin hammaddesi olan pamuk ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve oluşturduğu katma değer nedeniyle de önemli ve stratejik bir üründür. Pamuk bitkisi çalımsı ağaç şeklinde olup 90’dan fazla ülkede lifi ve tohumları için yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Pamuk yeryüzünde çok uzun zamandan beri ekile gelen ebegümecigiller familyasına ait endüstriyel bir tarım ürünüdür. Anavatanı Hindistan olan pamuk, yapılan arkeolojik çalışmalar da Güney Amerika ile birlikte birbirinden bağımsız olarak bu bölgelerde 6000 ila 7000 yıl önce farklı türlerinin tarımının yapıldığı ve giyimde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte M.Ö. 450 yıllarında Peru’da ekilen tohumlara rastlanılmıştır. Tarihi kayıtlarda Pamuğun Hindistan’daki Harappa uygarlığından geldiği buradan Mezopotamya’ya oradan da Eski Mısır’a geçtiği yer almaktadır. Mısır’da pamuğun ilk yetiştirilişi M.Ö. 370 yıllarına dayanmaktadır. Anadolu topraklarında M.Ö. 330 yılında tarımı yapılmaya başlayan pamuk asıl gelişimini 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri ve 14. Yüzyılda Osmanlı Türkleri zamanında olmuştur. Bugün dünya çapında ekilebilir alanların yaklaşık %2,5’uğu pamuk üretimine ayrılmakta ve yıllık üretim 25 milyon ton veya 110 milyon balya civarındadır. Birçok ülkede üretimi yapılan pamuğun bugün dünyada en büyük üretici ülke Çin’dir.

Ülkemizde uzun yıllar Ege Bölgesi, Adana Çukurova’da ekimi yapılan pamuk bugün Harran ovasında daha çok üretilmektedir. Özellikle Çukurova bölgesi uzun yıllar pamuk üretimi ile anılagelmiştir. Çukurova Bölgesinde ilk çağlardan bu yana pamuk yetiştiriciliği yapılmış ve 1820’lere kadar ancak yerel gereksinimi karşılayacak düzeyde olmuştur. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın isyanı sonucunda, Adana ve çevresine ait yönetim 1833-1840 yılları arasında Mehmet Ali Paşa’ya geçmiş, Mehmet Ali Paşa buraya gelirken beraberinde getirdiği Mısır’ın yerli halkı, Çukurova’da yoğun bir tarım faaliyetine geçerek pamuk ekiminde etkin rol oynamışlardır. 1841 Londra Antlaşması gereğince bölge yeniden Osmanlı Devleti’ne bağlanmış bu kez de Osmanlı Devleti bölgede pamuk üretimini arttırmak için çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar doğrultusunda pamuk ekilen arazinin artışını sağlayan en önemli gelişme bataklıkların kurutulması ile kadastro uygulaması olmuştur.

Dünya pamuk üretiminde ilk sırada yer alan Amerika’da 1861’de başlayan iç savaşa bağlı olarak pamuk üretimi azalmış ve buna bağlı olarak da fiyatlar da yükselmiştir. Bu durum büyük Sanayi Devrimi’ni gerçekleştirerek o zamanın en önemli pamuk alıcısı haline gelen İngiltere’yi hammadde temini anlamında sıkıntıya sokmuştur. İngiltere bu durum üzerine yeni tedarikçi arayışına girişmiş ve Çukurova İngiltere’nin ihtiyaç duyduğu pamuğu karşılayacağı yerlerden biri olmuştur. İngiltere’nin pamuk talebiyle birlikte 1862’de pamuk üretimini arttırmak amacıyla Osmanlı Devleti yönetiminden Çukurova’ya çeşitli teşvikler gelmiş, bu bağlamda üreticilere belli bir süre boyunca vergi kolaylığı ve pamuk tohumu sağlanmaya başlanmıştır.

I. Dünya Savaşı ve ardından işgal yılları, Çukurova’da hem pamuk üretimini hem de ticaretini durma noktasına getirmiştir. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk, pamuk alanında yeni bir dönemi başlatmıştır. Milli bir dokuma sanayisinin oluşturulup bu endüstrinin gerçekleştirilmesi yolunda büyük gayret göstermiş ve bu yönde birçok adımlar atmıştır. Bu adımların en başında da farklı türde pamuk tohumlarının ülkeye getirilip üretim çiftliklerinde denenmesi ardından rekolte düzeyi yüksek ABD kökenli Akala ve Cleveland türlerinin tarımının yaygınlaştırılması gelmiştir. Pamuk ıslahı yapılarak Akala ve Cleveland türlerinin ekimi yaygınlaştırılmıştır. 1926 yılında Adana’da kurulan pamuk üretim çiftlikleri, pamuk ticareti ve ekonomik gelişmeler adına önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Pamuk ıslahı, ekim alanlarının artırılması ve maliyet fiyatlarının düşürülmesi konularında gerekli çalışmaların yapılması için de Pamuk İşleri Müdürlüğü kurulmuştur. Yapılan bütün bu çalışmalar sonrasında Çukurova pamuk üretimi açısından bir üs haline gelmiştir. Yine burada üretilen pamuklar Mersin Limanı aracılığıyla da uluslararası piyasalarda pazarlanması sağlanmıştır.

Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 19ºC, yaz ayları sıcaklığı ise 25ºC olması gerekir. Sıcaklık tarak oluşmasından önce 20ºC, çiçeklenme döneminde 25ºC kozaların gelişme döneminde ise 30-32ºC olmalıdır. Bu iklim şartlarını en iyi sağlayabilen bölge Çukurova olmuştur. Ancak günümüzde Harran Ovası yapılan barajlar ile suya kavuşunca pamuk üretimi Urfa bölgesine kaymıştır. Ayrıca Adana Çukurova bölgesi sanayileşme yolunda hızla ilerleyince fabrikalardan çıkan gazlar pamuğun üzerine yayılmasıyla pamuğun kalitesini düşürmeye başlamıştır. Bu da Çukurova da pamuğun ekiminin azalması hatta bitme noktasına gelmesine sebep olmuştur.

Pamuk en az 5 kez dönüşüme uğrayabildiğinden dolayı bir kez kullanılan yünden çok daha ekonomik ve kullanışlıdır. Pamuk bitkisi bütünüyle kullanılır ve pamuktan geriye hiçbir atık kalmaz. Pamuk yetiştiriciliğinde en birincil sebep lifleridir. Tohumları hayvan yemi olarak, pamuk tohumu yağıda insanlar tarafından kullanılır. Bitki sapları ise hasat sonrası toprağa geri sürülür. Pamuğun bitki saplarından elektrik üretildiğine Mardin Derik’te şahit olmuştum. Mardin gezimiz sırasında ziyaret ettiğimiz Derik’te gördüğüm bir fabrika da üretim tesisinde pamuk sapları yakılarak elektrik üretildiğine şahit olunca çok şaşırmış bir o kadar da sevinmiştim. Pamuk lifi, tabii bir polimer olan selülozdur. İnsanlar selülozu sindiremezler, fakat sığırlar ve atlar sindirebilir, çünkü şekerleri parçalayacak bir enzime sahiptirler. Pamuğun rengi saf beyaz değildir, ten rengidir. Tabiattaki pamuk koruyucu yağmur yağları ve cilaları ile kaplıdır, böylece tarlalarda ıslanıp çürümez. Emici hale getirmek için yağların ve balmumlarının uzaklaştırılması gerekir. Beyazlaştırmak için ise elyafın saflaştırılması gerekir. Pamuk ıslak olduğunda daha güçlüdür. Islandığında mukavemet kaybeden diğer selülozik elyafların (rayon, odun hamuru) aksine pamuk ıslandığında güçlenir.

Dokuma, tıp, lastik, fotoğrafçılık, plastik yapımı gibi birçok farklı sanayi dallarında kullanılan pamuk binlerce yıldır farklı kültürlerde kullanıla gelmiş bugün de önemini koruyan ve ticaretiyle ülkelere katma değer sağlayan önemli bir endüstriyel tarım ürünüdür. Çocukluğumuzda özellikle Bakırçay ovasında az mı pamuk topladık. Bazı insanlar pamuk yetiştiriciliğini nazlı bir bebeğe benzetirler. Bunun sebebi ise pamuğun dikkat ve özenle ilgi istemesidir. Uzun bir aradan sonra Ege Bölgemizde tekrar tarlalarda pamuk yetiştirildiğini görünce adeta çocuk gibi sevindim. Çok yönlü istifade edilen ve adeta beyaz altın olan pamuğa ülke olarak da gereken özeni gösterip tekstilde dünya da söz sahibi olmamız nedeniyle en kaliteli pamuğu da dün olduğu gibi bugün de biz üretiyor olmalıyız.

 

 

 

 

 

 

PARALEL AÇMAZ - 1 PARALEL AÇMAZ - 2 EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! HALEP İZLENIMLERİ MANİSA ve AK PARTİ TARİHTEN İBRET ALMA DÜRÜSTLÜK GÜNDEME DAİR YOLDAN GÜZEL GEÇMEK DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM İSTİFALAR VE SONRASI YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET KÜLTÜR EMPERYALİZMİ MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) AHLAK DEJENERASYONU 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY AİLE KURUMUNA BAKIŞ EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! NE KADAR BİZİZ? GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 Mahalli Seçimlere Doğru 1 Mahalli Seçimlere Doğru-2 Mahalli Seçimlere Doğru-3 YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM RAMAZAN BİZE NE DİYOR? SEYYİDET NEFİSE 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET AİLEME DOKUNMA KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR ZOR İŞE TALİP OLMAK ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE NİMETLERİN HESABI! MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER DOĞU BATI KÖPRÜSÜ YEŞİL ÇAY PUDRASI TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU KAYYUMLAR YERLİ OTOMOBİL TOGG GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! NASIL BİR RUH HALİ ŞEHİRLERİN RUHU OYUNCAK MÜZESİ SAĞLIK MESELESİ HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM SABIR VE TEVEKKÜL İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR SEFERTASI İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ DİLİMİZİN HALİ SESSİZ GEÇEN RAMAZAN FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ ŞİFA KAYNAĞI BAL İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) BİNBİR MUCİZE KENEVİR CANDAN GÜZEL İNSAN ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? YEREL BİR TAD TARHANA CİPS YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI ÖNCE FİİLİ DUA BİR TOHUM HİKÂYESİ FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ARILARIN DÜNYASI MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA RANT EKONOMİSİ ADALET VE ÖZGÜRLÜK TAHNÎK NEDİR? MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK YARATILIŞ GAYEMİZ YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ MİNERAL DEPOSU KAKTÜS MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK BİR GEZİNİN ARDINDAN ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK ORGANİK TABİİ GÜBRE SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN YURT MESELESİ İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? İNÂBE TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ DOĞRULUK NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ GÖNÜL ERBABI OLMAK ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! SERMAYESİ ERİYEN ADAM İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK DARPHANE, MANGIR VE KAYME SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ RIZIK MESELESİ TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI BİR ADALET HİKÂYESİ GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN BEYAZ ALTIN PAMUK HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” KOCA YUSUF’UN KİSPET GİYME TÖRENİ ARAYANLARIN HİKMET YOLCULUĞU