Koruyucu ailelik, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı bünyesindeki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve koordine edilen bir müessesedir. Koruyucu aile bakanlık tarafından çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir diye tanımlanmaktadır. Koruyucu aile olabilmek için bakanlığın belirlediği birtakım şartları yerine getiriyor olmanız gerekir. Bakanlık her önüne geleni koruyucu aile olarak kabul etmemektedir. Koruyucu aile olmak isteyenleri çok ciddi bir taramaya tabi tutmakta, gerekli incelemeleri büyük bir titizlilikle yürüttükten sonra koruyucu aile olabilirsiniz diye yetki vermektedir.
Koruyucu aile hizmetinde amaç ise korunma ve bakım altında bulunan çocukların, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla iş birliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Bir nevi hayata başlangıcını sorunsuz şekilde karşılamaya çalışır. Bu anlamda koruyucu ailenin yükü çok ağırdır. Zira korumaya aldığı çocukları varsa öz evlatlarından hiç ayırt etmeksizin sahiplenmeli ve onlara sığıntıymış gibi olduklarını asla hissettirmemelidir.
Yapılan birçok araştırma da çocukların sevgi dolu bir ailede büyümesi, onların hem psikolojik hem de zihinsel gelişiminde çok önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. O nedenle hem kimsesiz hem de korumaya muhtaç çocukların yurtlar ve kreşler yerine koruyucu aile yanında olması, bir aile ortamı içinde büyümesi son derece önem arz etmektedir. Türkiye'nin imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, her çocuğun biyolojik ailesiyle, bu uygun değil ise başka uygun bir aileyle yaşamak ya da devlet tarafından sunulan diğer hizmetlerden faydalanmak hakkı vardır. Bu temel haktan yola çıkarak koruyucu aileliğin daha geniş kesimlere anlatılması, nitelikli koruyucu aile sayısının arttırılması, mevcut koruyucu ailelere destek verilmesi amacıyla birçok ilimizde koruyucu aileler ve gönüllüler tarafından Koruyucu aileler dernekleri kurulmuştur.
Bu derneklerden birisi de şehzadeler şehri Manisa’da kurulmuştur. Çocukluk arkadaşım ve Kırkağaç İmam Hatip Lisesi’nde birlikte okuduğumuz sınıf arkadaşım aynı zamana koruyucu aile olan Mehmet Çavuşoğlu öncülüğünde "Hiç bir yetim kaderine terk edilmemelidir" sloganıyla harekete geçerek kurulum sürecini tamamlayan, Manisa Koruyucu Aileler Derneği 2022 yılı Ağustos ayında faaliyetlerine bil fiil başlamıştır. Mehmet Çavuşoğlu önderliğinde 14 koruyucu ailenin bir araya gelmesiyle kurulan ve Manisa’nın önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Koruyucu Aileler Derneği bakanlığın kendilerine gösterdikleri hedef doğrultusunda kurulduğundan bugüne hiç durmaksızın çok önemli icraatlar yaparak Manisa halkının da gönlünde taht kurmayı başarmışlardır. Manisa Koruyucu Aileler Derneği’nin amacı halihazırda Manisa ve ilçelerinde 150 ailede bulunan bütün koruma altındaki çocukların başta eğitim öğretim olmak üzere her türlü sosyal aktivitelerden en maksimum seviyede faydalanabilmeleri için çalışmalar yapmak ve koruyucu ailelerin birlik, beraberliğini sağlayarak güçlü bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda hareket etmektir. Dernek bu anlamda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile sürekli temas halinde olup il müdürlüğü ile Manisa'daki koruyucu ailelerin arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Dernek kurulduğu andan itibaren Manisa'daki bütün kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek koruyucu aileliği özendirici bilgilendirme toplantıları yapmaktadır. Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün bünyesinde korunmaya muhtaç çocuk sayısının azlığı derneğin Manisa’daki kurum yetkilileri ile daha aktif çalışma yapmasını sağlamakta ve bu da kamuoyunda derneğin bilinilirliğini arttırmaktadır.
Koruyucu aileliğin teşvik edilmesi ve toplum nezdinde yaygınlaştırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığının 23 Haziran 2021 tarihinde 2021/12 Sayılı Genelgesi ile Himaye-i Etfal Cemiyetinin kuruluş tarihi olan 30 Haziran Günü Koruyucu Aile Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl 30 Haziran tarihinde ülkemizde kutlanmakta olan koruyucu aileler gününü dernek aktif olarak Manisa’da da kutlamaktadır. Bu anlamda dernek hem Manisa merkez hem de ilçelerinde birçok aktivite gerçekleştirmektedir. Bunlardan birisi de Kırkağaç ve Somalı koruyucu aileler ile ayrı, Manisa'daki koruyucu aileler ile de Manisa kurum yetkililerinin nezaretinde, Manisa valisi Yaşar Karadeniz'in katılımı ile derneğin maddi katkıları ile birer piknik organizasyonu gerçekleştirmiştir. Dernek ayrıca bakanlığın nezaretinde diğer illerde faaliyet gösteren Koruyucu Aile dernekleriyle ortak çalışmalar yürütmektedir. Dernek bütün yöneticileri ve üyeleriyle Manisa ve ilçelerinde sürekli aktif halde hareket etmekte, koruyucu aileliğin önemini insanlarla paylaşmakta hem de koruyucu ailelerdeki çocukların kaynaşmasını sağlamaktadır.
6 Şubat’ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak tanımlanan depremler münasebetiyle özellikle deprem bölgesinde korunmaya muhtaç hale gelen çocuklarla ilgili ulusal basında çıkan yanıltıcı haberleri düzeltmek adına o günlerde Manisa'da bulunan görsel, işitsel ve yazılı basın mensuplarına bu yalan haberlerin doğru kaynaklardan gelmediğini belirten açıklamalar dernek yöneticileri tarafından yapılmıştır. Son derece önemli olan bu çalışma ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın en azından Manisa özelinde töhmet altında bırakılmasına müsaade etmeyen dernek başkanı Mehmet Çavuşoğlu bu çalışması ile takdir toplamıştır. Dernek başkanı Mehmet Çavuşoğlu her daim Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen Koruyucu Aile bilgilendirme seminerlerinde konuşmacı olarak katılarak Koruyucu Aile olmayı planlayanlara sağlıklı bilgiler edinmelerini sağlamaktadır. Ayrıca dernek çalışmalarını sosyal medya hesapları Facebook ve Instagram üzerinden de topluma bilgilendirme yapmaktadır. Bununla birlikte yapılan çalışmaları yerel ve ulusal basınla da paylaşan dernek aktif olarak Whatsapp grubu aracılığıyla üyelerine anlık ulaşarak bilgi paylaşımı yapmaktadır.
Özel hayatında da çok başarılı işlere imza atan Mehmet Çavuşoğlu Koruyucu Aileler Dernek başkanı olarak Manisa’da yaptığı projeler ve çalışmalar dolayısıyla hem devlet kurumlarının hem de Manisalıların gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Önümüzdeki süreçte farklı boyutlarda hizmetlerini sürdürmeyi planlayan Mehmet Çavuşoğlu’na gelecek dönemdeki hayatında başarılar diler, Manisa Koruyucu Aileler olarak yaptıkları son derece anlamlı hizmetlerden dolayı da kutlarım.