Önder GÜZELARSLAN
12.03.2023 / 16:59

Havacılık alanında ülkemizin ilklerinden olan ancak o dönemlerde yeterli destekleri bulamadıklarından dolayı havacılık alanında özellikle uçak yapımında söz sahibi olamayışımıza oldukça üzülen ülkemizin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden birisidir Vecihi Hürkuş. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olup ilklere imza atan mühendis ve pilot Vecihi Hürkuş I. Dünya Savaşı’nda ilk düşman uçağını düşüren Türk pilot olarak tarihe geçmiştir.

18 Ocak 1896 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Vecihi Hürkuş, eğitim hayatına İstanbul’da başlamış ve ilkokulu Bebek’te okumuştur. Daha sonra Üsküdar’da Füyuzatı Osmaniye Rüştiye’sinde eğitimine devam etmiş oradan da Üsküdar Paşakapısı İdadi’sine geçerek eğitimini tamamlamıştır. Çok küçük yaşta kaybettiği babası Gümrük Müfettişi Ali Feham Bey de İstanbullu bir aileye mensuptur. Vecihi Hürkuş sanata olan ilgisinden dolayı Tophane’de bulunan Sanat Okulu’na kayıt yaptırarak güzel sanatlar eğitimi almış ve bu okulu başarıyla bitirmiştir.

1912 yılında patlak veren Balkan Harbi'ne eniştesi Kurmay Albay Kemal Bey'in yanında gönüllü olarak katılmıştır. Balkan Harbi sonrasında İstanbul Ordu Kumandanlığı tarafından Beykoz Serviburun'daki esir kampına kumandan olarak tayin edilmiştir. Kendisinde uçaklara karşı büyük bir ilgi ve sevgi vardı bu yüzden de tayyareci olmak istiyordu. Ancak yaşı küçük olduğundan dolayı onu makinist mektebine aldılar. Tayyare Makinist Mektebi'nden Küçük Zabit (Gedikli/Astsubay) olarak mezun olduktan sonra makinist olarak 1. Dünya Savaşı'nda Bağdat cephesine gönderilmiştir. Cephede 2 Şubat 1916 tarihinde bir uçak kazası sonucu yaralanarak İstanbul'a geri dönmüştür. Savaş devam ederken kendini toparlayan Vecihi Hürkuş içindeki tayyareci olma isteği ile zaman kaybetmeden Yeşilköy’deki tayyare mektebine girerek tayyare eğitimine devam etmiş ve 15 Kasım 1916’da pilotluk diplomasını alarak buradan mezun olmuştur. Tayyare eğitimini aldığı sırada da 21 Mayıs 1916 tarihinde pilot olarak ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir.   

1. Dünya Savaşı devam ederken 1917 sonbaharında Kafkas Cephesi’ne, 7. Tayyare Bölüğü’ne atanmış ve orada bir Rus uçağını düşürerek Kafkas Cephesi’nde uçak düşüren ilk tayyareci olmuştur. 8 Ekim 1917 günü bir hava savaşında yaralanmış Ruslara esir olmadan önce uçağını yakmıştır. Esir olduğunda Ruslar tarafından Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’na gönderilmiş ancak burada Azeri Türkleri’nin yardımı ile adadan yüzerek kaçmayı başarmıştır. Birlikte kaçtığı istihkâm Teğmeni Salih Bey ile birlikte yaya olarak 2,5 ayda Süleymaniye üzerinden Musul’a gelmiştir.

1918 yılının yaz başında Yeşilköy’de konuşlanmış bulunan 9. Harp Tayyare Bölüğü’nde görev almış bu bölükte görevli iken bir av uçağı tasarımı yapmış ancak tamamlayamamıştır. Gönüllü olarak katıldığı Kurtuluş Savaşı esnasında Sivil Pilot olarak görev yapan Vecihi Hürkuş, başarılı keşif uçuşlarının yanı sıra bir Yunan uçağını da düşürmeyi başarmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği başarılardan dolayı da TBMM tarafından İstiklal Madalyası ve de üç ayrı Tasdikname ile ödüllendirmiştir.

Vecihi Hürkuş, ilk Türk yapımı uçağını Vecihi K VI adı ile imal ederek ilk uçuşunu 28 Ocak 1925’te yapmıştır. Ancak izinsiz uçak uçurduğu için cezalandırılmış bunun üzerine hava kuvvetlerinden ayrılıp Ankara'ya gitmiş ve burada kurulmakta olan Türk Tayyare Cemiyeti'ne katılmıştır. Bu arada Avrupa havacılığının incelemek için bir heyetle Avrupa'ya gider. Almanya'da Junkers ve Rohrbach uçak fabrikalarını ziyaret eder. Fransa'da da Breguet, Potez, Hanriot gibi birçok fabrikaları da ziyaret eden Vecihi Hürkuş da bu fabrikaların uçakları ile de tecrübe uçuşları yapmıştır.

19 Ekim 1925’te Türkiye’ye döndüğünde Tayyare Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun istifa ettirilmiş olduğunu öğrenir ve bunun üzerine kendisine yeni bir rota çizer. Bu arada Millî Savunma Bakanlığı, Kayseri'de Tayyare Onarım ve Motor Anonim Şirketi (TOMTAŞ) adında bir fabrika kurmak için anlaşır. Vecihi Hürkuş’da artık TOMTAŞ ile çalışmaya başlar. Milli havacılığımız için güzel bir başlangıç olan TOMTAŞ ne yazık ki 1928 yılına kadar çalışmalarına devam edebilmiş, kötü yönetimi yüzünden 1928'de iflas etmiştir.

Bundan sonra tayyareler ile ilgilenmeye devam eden Vecihi Hürkuş yeni uçak modelleri tasarlamaya başlar. 16 Eylül 1930'da Kadıköy Fikirtepe'de büyük bir kalabalık ve basın topluluğu karşısında yapmış olduğu ikinci uçağı VECİHİ XIV ile başarılı bir uçuş gerçekleştirmiştir. Yaptığı bu uçak ile Ankara üzerinde bir gösteri yapmış, dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve bazı komutanlar tarafından tebrik edilmiştir. Bu arada yaptığı uçağı ile ilgili uçabilirlik sertifikası alabilmek için İktisat Bakanlığı'na müracaat etmiş ancak 14 Ekim 1930'da Tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika kendisine verilememiştir. Bunun üzerine Prag’a gitmiş ve 23 Nisan 1931'de Çekoslovakyalı yetkililer tarafından civardaki bir gazinoda düzenlenen bir törenle, "Yaşasın Türk Tayyareciliği" yazılı bir pankartla onurlandırılarak uçuş müsaadesini almıştır. Çekoslovakya'dan uçarak 25 Nisan’da Türkiye'ye gelmek için yola çıkmış ve 5 Mayıs 1931'de Türkiye'ye gelmiştir.

21 Nisan 1932 tarihinde, Sivil Tayyare Mektebi’ni kuran Vecihi Hürkuş, bu mektebe Türkiye’nin ilk kadın pilotları olacak olan iki kız öğrenci dahil 12 adet öğrenciyi yetiştirmiştir. Kendi kurduğu Tayyare mektebinde Nuri Demirağ tarafından finanse edilen Vecihi K-XVI adlı uçağı tasarlamıştır. Yine aynı yıl tek satıhlı Vecihi XV uçağını da yapmıştır. 30 Ağustos 1933‘de yaptığı uçaklar ile öğrencilerini de yanına alarak, İstanbul göklerinde gösteri uçuşu yapmıştır. Bu okulda, ayrıca Vecihi SK-X adlı, uçak motoru ile çalışan bir deniz botu da yapılmıştır. Bu başarılara rağmen Vecihi Hürkuş tarafından açılan Sivil Tayyare Okulu parasal sorunlardan dolayı yetiştirdiği öğrencilerin diplomalarına denklik verdirememiş ve bundan dolayı da okul kapanmak zorunda kalmıştır.

1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün çağırması ile tekrar Türk Hava Kurumu’nda çalışmaya başlamış, 1937 sonbaharında mühendislik eğitimi için Almanya'ya gönderilmiş ve Weimar Mühendislik Mektebi’nde ihtisas sınıfından eğitime başlamış bir buçuk yıl sonra da mezun olmuştur. 27 Şubat 1939'da Tayyare Makine Mühendisliği diplomasını alarak Türkiye'ye dönmüştür. Ülkesine döndüğünde bir sürpriz ile karşılaşır. Bayındırlık Bakanlığına başvurarak, "Tayyare Mühendisliği Ruhsatnamesini" almak istemiş, ancak yetkililer, "iki yılda mühendis olunmaz" diyerek ruhsatını vermeyi kabul etmemişlerdir. Fakat yılmamış ve pes etmemiş Danıştay kararı ile mühendisliğini onaylattırmıştır.

1915-1925 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk döneminde yaşadıklarını, ilk uçağını nasıl yaptığını anlatan “Vecihi Havada” isimli kitabını 1942 yılında yayınlamıştır. 1947'de gençlerin büyük ilgi duydukları Kanatlılar Birliği'ni kuran Vecihi Hürkuş, 1951 yılında beş arkadaşıyla birlikte havadan zirai ilaçlama yapmak üzere "Türk Kanadı" adı ile bir şirketin kurucusu olmuştur. 29 Kasım 1954’te Türkiye’nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları’nı kuran Vecihi Hürkuş, THY’nin elden çıkarttığı sekiz tayyareyi alıp onararak filosunu kurmuştur. Ancak bundan sonra talihsizlikler peşini hiç bırakmamış bir dizi sabotajlar ve türlü oyunlar ile uçakların uçuşları engellenmiştir. Büyük bir mücadele vermesine rağmen bu projesi de Türk Kanadı şirketinin akıbetiyle aynı akıbete uğramış ve başarısız olmuştur. Daha doğrusu başarısızlığa uğratılmıştır.

Hayatının sonlarında çok büyük sıkıntılar çeken başarılı pilot Vecihi Hürkuş, 16 Temmuz 1969’da geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etmiştir.

İlk Türk uçak tasarımcısı ve yapımcısı olan, Türkiye’deki ilk uçuş okulunu kuran, ilk kadın pilotu eğiten ve ilk Türk sivil havacılık okulunun kurucusu olan, oldukça zorlu bir hayata sahip olmasına rağmen inanılmaz başarılara imza atan, donanımlı pilot Vecihi Hürkuş’u iyi tanımalıyız. O günlerde bu başarılar görülüp takdir edilse ve gereken destekler verilse idi belki bugün dünya semalarında Türk yapımı uçaklar boy gösterecekti. Tıpkı Nuri Demirağ gibi Vecihi Hürkuş’un da başarılarına ket vurulmuştur. Kısaca Türklerin göklerde başarı hikâyeleri yazmasının önü kesilmiştir. Günümüzde hâlâ bu konu da elle tutulur bir gayretten söz etmemiz mümkün değil. Zira başarı hikâyesi yazacak olanların önü günümüzde de kesilmeye devam ediyor.

PARALEL AÇMAZ - 1 PARALEL AÇMAZ - 2 EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! HALEP İZLENIMLERİ MANİSA ve AK PARTİ TARİHTEN İBRET ALMA DÜRÜSTLÜK GÜNDEME DAİR YOLDAN GÜZEL GEÇMEK DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM İSTİFALAR VE SONRASI YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET KÜLTÜR EMPERYALİZMİ MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) AHLAK DEJENERASYONU 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY AİLE KURUMUNA BAKIŞ EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! NE KADAR BİZİZ? GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 Mahalli Seçimlere Doğru 1 Mahalli Seçimlere Doğru-2 Mahalli Seçimlere Doğru-3 YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM RAMAZAN BİZE NE DİYOR? SEYYİDET NEFİSE 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET AİLEME DOKUNMA KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR ZOR İŞE TALİP OLMAK ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE NİMETLERİN HESABI! MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER DOĞU BATI KÖPRÜSÜ YEŞİL ÇAY PUDRASI TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU KAYYUMLAR YERLİ OTOMOBİL TOGG GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! NASIL BİR RUH HALİ ŞEHİRLERİN RUHU OYUNCAK MÜZESİ SAĞLIK MESELESİ HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM SABIR VE TEVEKKÜL İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR SEFERTASI İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ DİLİMİZİN HALİ SESSİZ GEÇEN RAMAZAN FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ ŞİFA KAYNAĞI BAL İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) BİNBİR MUCİZE KENEVİR CANDAN GÜZEL İNSAN ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? YEREL BİR TAD TARHANA CİPS YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI ÖNCE FİİLİ DUA BİR TOHUM HİKÂYESİ FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ARILARIN DÜNYASI MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA RANT EKONOMİSİ ADALET VE ÖZGÜRLÜK TAHNÎK NEDİR? MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK YARATILIŞ GAYEMİZ YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ MİNERAL DEPOSU KAKTÜS MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK BİR GEZİNİN ARDINDAN ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK ORGANİK TABİİ GÜBRE SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN YURT MESELESİ İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? İNÂBE TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ DOĞRULUK NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ GÖNÜL ERBABI OLMAK ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! SERMAYESİ ERİYEN ADAM İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK DARPHANE, MANGIR VE KAYME SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ RIZIK MESELESİ TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI BİR ADALET HİKÂYESİ GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN BEYAZ ALTIN PAMUK HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” KOCA YUSUF’UN KİSPET GİYME TÖRENİ ARAYANLARIN HİKMET YOLCULUĞU