Kazdağları ülkemiz için çok büyük şans. Balıkesir ve Çanakkale illeri sınırlarında yer alan Kazdağları Yunan mitolojisinde “İda” olarak adlandırılmakta ve bu bölgeye has birçok efsane nakledilmektedir. Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesi Kazdağları’nın eteğinde batıdan doğuya doğru yükselen ve yer yer 1500 metrenin üstüne çıkan dağlık bir alan üzerine kurulmuş bir yerleşim yeridir.
Geçtiğimiz haftalarda kıymetli bir dostumuz olan Adem Hacısalihoğlu’nun Bayramiç ilçesinin Külcüler köyünde hizmete açtığı Eva Lavanda Resort Otel’in açılış törenine katıldık. İstanbul’dan Bekir Koç başkanımız ile birlikte iştirak ettiğimiz otelin açılışında ilginç şeylere de şahit olduk. Bölge milletvekili Bülent Turan’ın yanı sıra Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı’nın da iştirak ettiği açılış sıra dışı bir açılış oldu. Daha önce hiç şahit olmadığımız türden bir açılış gerçekleştirildi. Protokol misafirlerinin dışında bütün köylü açılışa davet edilmişti. Açılış da ikram edilen bulgur pilavı, kavurma ve yanında tatlı bütün köylüye yetecek şekilde hazırlanmıştı.
Açılış esnasında görüştüğüm birkaç köylü halinden oldukça memnun vaziyetteydi. Ayrıca bölge de böylesi anlamlı ve güzel bir tesisin yapılmış olması köylüleri mutlu etmiş görünüyordu. Hem bölgeye katma değer hem de bölgede istihdam sağlayacak ayrıca da ekonomik hareketlilik getirecek Eva Lavanda Resort Otel bölgede eko turizm anlamında bir ilk deneyim olarak faaliyete geçmiş oldu. Lavanta bahçeleri arasında İskandinav tarzı frame house suit villalar şeklinde taş işçiliği ile yapılmış otelin sahibi Adem bey ile yaptığım görüşmede bu bizim için bir deneyim. Oksijen bakımından dünyada ikinci ülkemizde tek nokta olan Kazdağları eteğinde kurduğumuz bu otelin devamını getireceklerini ikinci etabı da inşa etmeyi düşündüklerini bildirdi.
Eko turizmin farklı bir deneyimi Kazdağları eteğinde kurulu Bayramiç’te hizmet vermeye başladı. Odaların çatıları da oldukça yüksek düşünülmüş. Bunun sebebi ise Kazdağları’nın bol oksijeninden bolca istifade edebilmek. Şimdilik ilk etapta 10 adet süit oda hizmet verecek. Kazdağları eteğinde böylesi güzel ve hoş oteli hizmete sundukları için Adem beye teşekkür ediyor ve kutluyorum. Özellikle açılışa bütün köylüleri davet etmesi hoş bir düşünce olmuş. Bu tarz açılışlar bölgede örnek olur. Köylüler de bu açılış vesilesi ile bir ilki yaşayarak klasik müzik eşliğinde akşamın serinin de güzel bir atmosferde açılış yemeği yemiş oldular. Herkesin mutlu ve mesrur olduğu açılış programı sonrasında otel sahibi tebrik ve teşekkürleri kabul etti. Bizde bu arada Bekir başkan ile birlikte lavantalar arasında uzunca ve hoş bir yürüyüş yaparak tesisi tanımaya çalıştık.
Eva Lavanda Otelin güzelliklerinden istifade ederek bölge de tatil yapmak isteyenler çok şanslı. Zira bölge tabiatına baktığımızda cennetten bir parça gibi. Bayramiç ilçesinin Evciler Köyü’nün sınırları içerisinde bulunan Ayazma Tabiat Parkı da burada tatil yapacak olanların görmesi gereken bir yer. Buz gibi suları ile muhteşem atmosfer sunan Ayazma Tabiat Parkı otelde konaklayacakların ziyaret ederek hoşça zaman geçirebilecekleri bir alan.
Yazımızın bu bölümünde kısaca Bayramiç’in tarihine de yolculuk yapalım. Eski menderes çayı (Antik Skamandros) vadisi içinde yer alan Bayramiç’in tarihi Kebrene ve Skepsis´teki az da olsa yüzeyden izlenebilen kalıntılara göre M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanmaktadır. Ancak Bayramiç´in daha çok Osmanlılar dönemine ait kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Bu çağa ait Hadımoğlu konağı, Hacı Bali Camii, Mustafa Aslan Türbesi, Karşıyaka Camii, Karşıyaka köprüsü (Taş köprü), Dede Çeşmesi ile Çarşı Camii bütün tahribata rağmen günümüzde kullanılan Osmanlı eserleridir.
Bayramiç bölgesine ilk yerleşen Türk boyları Karesi oğulları döneminde Saru Saltık ve Ece Halil yönetimindeki Türkmen boyları olmuştur. Özellikle Kazdağı’nın kuzey eteklerine Dağobası ile Evciler Çevresine yerleştirilmiş olan Türkmenler Ahi Hızır beyin döneminde buralarda kök salmaya başlamışlardır. Bölgeye gelen Türk boyları öncelikle Menderes Nehri kıyısındaki Dutalanı köyünü kurmuşlar, köydeki camiye çevrilen kilisenin yerine bugünkü Tepe Camii inşa edilmiştir. Yöre halkının birlik ve beraberliğini sağlamak için dini bayramlarda kasabada toplanılırmış. Müslüman Türk boylarının dini görevlerini yerine getirmek üzere burada toplanmaları nedeniyle “Bayram için” düzenlenen bu toplantılardan kasaba ismi “Bayramiç” adını aldığı ifade edilmektedir.
1356 yılında Karesi beyliği komutanlarından Ahi Hızır Bey önderliğinde Türkleşmeye başlayan Bayramiç ve çevresi 1691´lerde Hadımoğlu Sancaktarlığı idaresine girmiş ve 1882 yılında Belediye olmuştur. Bayramiç 1902 yılında Çanakkale iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.
İlçe merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıktaki Külcüler termal suyunun tarihi oldukça erkene gitmekle birlikte bunu belirleyecek maddi kalıntılar bulunamamıştır. Külcüler termal suyunun kükürtlü suyu çeşitli hastalıklara iyi geldiği ortaya koyulmuştur. Yine buradaki çamurun da cilt hastalıkları, romatizma, siyatik ve kireçlenmeye iyi geldiği, iltihaplı yaraları iyileştirdiği bilinmektedir.
Bir yandan termal su kaynağı, diğer yandan bol oksijeni ile dikkat çeken Çanakkale Bayramiç ilçesine şimdi de 14 bin metrekare lavanta bahçesi içerisinde suit villaları olan Eva Lavanda Resort Otel’de eklendi. Ekoturizm açısından önemli bir tesis olan, tabiatla dost, son teknoloji ile donatılmış Eva Lavanda Resort Otel adeta açık hava müzesini andıran ortamda tatil yapmak isteyenleri bekliyor.