Önder GÜZELARSLAN
11.03.2021 / 22:21

Yüzyılın başından beri bu ülke de kanayan bir yaradır eğitim. Her gelen ben eğitimi düzelteceğim diye girişir işe, başlar düzenleme yapmaya bir süre sonra bakarız eskisinden daha kötü bir durum ile karşı karşıyayız. İlgili ilgisiz herkes eğitim işine karışırız. Konunun uzmanı diye lanse edilenlerin ayakları yere basmaz. Sonunda olan bir nesle, çocuklarımıza olur. Yetişmekte olan insan kaynağını bizim kadar heder eden, boşa kullanan bir başka millette yeryüzünde herhalde yoktur.  

1980 öncesinde sağ sol kavgası içinde büyüyen bir nesil, kısır çekişmelere kurban edildi. 1980’ler den sonra vizyonumuzu, ufkumuzu genişlettik dedik yine bir kısır çekişme sonucunda İmam hatip okullarının önünü kesme adına 28 Şubat soğuk rüzgarları estiği 1997 yılında yine bir darbe ile 8 yıllık kesintisiz eğitim getirilerek bir nesil yine siyasilerin entrikalarına kurban gitti. Dedik ya her gelen  eğitimi bir deşeliyor. Zira bu ülkede doğru eğitilmiş insan istenmiyor. Siyasiler kendilerinden akıllı insanı pek sevmezler. Bürokraside de genel olarak itaat edecek, denileni yapacak, yeni icat çıkarmayacak insanlar sevilir. Hal böyle olunca vur abalıya dercesine her gelen eğitimi düzeltiyorum diye bir neşter vurup çekip gidiyor.  28 Şubat sonrası eğitim süreci çok sancılı sürdü. Özgür eğitim almak isteyenlerin önüne setler, bariyerler konuldu. 1000 yıl süreceği söylendi ancak çok sürmedi. Aslında bugün hala rüzgarı esmiyor diyemeyiz.

2002 Ak Parti iktidarıyla birlikte eğitimde yeni hamleler gündeme geldi. Ancak en çok bakan değişikliği Milli Eğitim de olmasına rağmen 20 yıllık süreçte baktık ki eğitim iyice arapsaçına dönmüş, işin içinden çıkılmaz noktaya gelmiş. Bugün ise eğitimli işsizler ordusu, eğitimli, diplomalı hiçbir şey bilmeyenler topluluğu oluşturuldu.

Gelelim buradaki sorunun en temeline. Bir defa çok parlak gibi gösterilen ve eğitimde çığır açacağı düşünülen 4 + 4 + 4 zorunlu eğitim sistemi bekleneni veremedi. Zaten ana sorunda burada başlıyor. Bir defa zorunlu eğitim özellikle lise çağından itibaren uygulanması doğru değil. Zorunlu eğitim yapılacaksa daha ana okulu seviyesinde 4 yaşlarında başlamalı ve 10 yaşında bitirilmelidir. Çocuklara temel okuma yazma ve temel davranış bilimleri öğretildikten sonra kabiliyetleri ölçülerek her biri kabiliyetleri ve arzuladıkları doğrultuda lise ve üniversite eğitimi almaları yada sanayide çalışmaları sağlanmalıdır. Her çocuk lise ve üniversite okuyacak diye bir kaide yok. Okumak istemeyen, kapasitesi düşük, beceri ve kabiliyeti farklı yönlerde olan çocukları yaklaşık 16-18 sene gibi bir zaman diliminde eğitim sistemi içinde tutmak onlara iyilik değil kötülük yapmış oluyoruz. Çocukları kendi yetenek ve potansiyeli doğrultusunda değerlendirdiğimiz zaman başarı gelir. Okuma sevdası ve okuma kabiliyeti olmayan çocukları zorunlu eğitimle okutmaya çalışmak eğitimdeki başarıyı düşürdüğü gibi başarılı ve zeki çocukları daha rantabl değerlendirilmesinin önünü tıkanmış oluyor. En başarılı çocuk bile vasat konuma geriliyor. Zira sistem çocuğun kabiliyet ve becerisi doğrultusunda hareket etmelerine müsaade etmiyor. Her çocuk zeka bakımından eşit olmadığından, her birinin kabiliyetleri farklı farklı olduğundan dolayı hepsine eşit muamele yaparak aynı dersi, aynı müfredatı okutmak zulümdür. Bunun dışında eğitim alanı dışında da değerlendirilecek, istifade edilecek insanlara ihtiyacımız var. Toplumun ihtiyaç duyduğu meslekleri de icra edecek, sanayicilerin çırak diye tanımladığı, ara eleman anlamında da insanlara ihtiyaç olduğundan çocuklar zorunlu eğitimle eğitim çarkı içinde ezileceklerine kabiliyetleri doğrultusunda hem meslek öğrenmelerinin hem de sanayicimizin ara eleman olarak tanımladığı ve ihtiyaç duyduğu insanların da yetişmesine imkan sunulmalıdır.

Batı toplumlarına baktığımızda veya Osmanlı dönemini incelediğimizde eğitim almak isteyenler kabiliyetleri doğrultusunda eğitim alarak ve yetiştirilerek o yönde istihdam edilmesi sağlanmış, meslek öğrenecekler çok küçük yaşlarda o mesleği icra edenin yanında çalışarak bir meslek, bir sanat ve zanaat öğrenmiş oluyor. Dolayısıyla küçük yaşlarda mesleğe adım attığında belli yaşa geldiğinde artık her şeyi kavramış oluyor. Bugün zorunlu eğitimle 16-18 yaşlarına gelen bir çocuk eğer üniversite eğitimine devam etmeyecekse o yaştan sonra bir meslek öğrenebilmesi oldukça güçtür. Bu da diploma sahibi işsizler ordusunu oluşturuyor. Özellikle gereksiz üniversite eğitimi sonucunda bakıyorsunuz aldığı eğitimle hiç alakalı olmayan alanlarda insanlar iş arayışına giriyor.  Kendi okuduğu bölümle alakalı bir iş bulamayınca hem aldığı eğitim boşa gitmiş oluyor, hem de eğer iş bulabilirse hiç istemediği bir işte çalışmış oluyor. Bütün bu problemlerin önüne geçmek için eğitimi en başında ele alıp, zorunlu eğitimde ne kadar başarılı olduk, uyguladığımız bu sistemde neler eksik onu tartışıp ortaya koymalıyız. Ülkelerin milli serveti olan insan kaynağını heba etmek yerine en doğru ve en rantabl insan kaynağından istifade edilmesinin yolunu bulmalıyız.

Bugün 4 + 4 + 4 + üniversite dahil 20 milyon civarında gencimiz okul çağında. 20 milyon gencin eğitim çarkı içinde olması demek devletin gelişimini, ilerlemesini, 20 yıl ertelemesi demektir. Bu da boş yere bir sürü kaynağı yıllarca heba etmek, etkin ve yerinde kullanamamak demektir. İstatistiki bilgilere baktığımızda üniversite mezunu olup da işsiz olan gençlerin sayısı neredeyse 680.000 civarında. Bu korkunç bir rakam. Eğer çocuklarımızın kabiliyetleri doğrultusunda yetişmelerine imkan tanımaz isek, onları hayata, sanayiye, ticarete erkenden yönlendirmezsek kaybetmeye devam edeceğiz. Sadece onları kaybetmiş olmayacağız, ülkenin insan kaynağını da boşa harcayarak ülke olarak kaybedeceğiz.

 

Dolayısıyla yapılması gereken en temel iş, çocukların önce kabiliyet ve becerileri keşfedilmeli, daha sonra da bu doğrultuda bir eğitim uygulanmalı, okumaya yatkın olmayan ancak bir meslek edinerek hayatını devam ettirmek isteyenlerinde önü açılmalı, böylece her çocuk sevdiği işi ve sevdiği mesleği yaparak hem mutlu olacak hem de ülke kaynakları boş yere israf edilmemiş olacaktır. Bu şekilde zorunlu eğitimle okulda tutularak zorla okumaya çalıştırılan çocuklar yerine daha küçük yaşlarda para kazanmaya başlayan sevdiği işi yapan çocuklar ortaya çıkacaktır. Yine böyle bir uygulama da akıllı, çok zeki çocuklar da üniversite eğitimi dahil sonuna kadar okuyarak, iyi bir eğitim alma imkanı elde edecektir. Böylelikle özellikle üniversite kaynakları daha etkin kullanılmış olacağı için, eğitim kalitesi de artmış olacaktır. Bunun sonucunda da dünya çapında başarılı üniversitelerimiz olmaya başlayacaktır. Bu sistemi başardığımızda, dünya çapında her alanda başarılı çocuklarımız yetişmiş olacak ve çocuklarımız kendi mesleklerinde bir numara olacaklardır. Kaynaklarımız beyhude harcanmayıp doğru değerlendirildiğinde, başta otomotivde ve sanayide çırak kıtlığı bitecek, esnaflık canlanacak, ziraat, hayvancılık, ormancılık, doğa v.b. ihmal ettiğimiz alanlar can bulacak, yeni buluşlar keşifler olmaya başlayacak ve topyekûn olarak bölgesel kalkınma gerçekleştirmiş olacağız.

Bütün bunların sonucunda da her alanda ehil ve ihtisas sahibi, dünya çapında yetkin insanlar yetiştirmiş olacağız.

 

PARALEL AÇMAZ - 1 PARALEL AÇMAZ - 2 EĞİTİM, ERDEMLİLİK ve BAŞARI EĞİTİLMEMİŞ EĞİTİMLİLER PADİŞAHIN İŞİ NE ? KISSADAN HİSSE! HALEP İZLENIMLERİ MANİSA ve AK PARTİ TARİHTEN İBRET ALMA DÜRÜSTLÜK GÜNDEME DAİR YOLDAN GÜZEL GEÇMEK DİVRİĞİ ULU CAMİİ 1 DİVRİĞİ ULU CAMİİ 2 MEDENİYET İNSANI YETİŞTİREMEMEK YAPBOZA DÖNEN EĞİTİM İSTİFALAR VE SONRASI YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET KÜLTÜR EMPERYALİZMİ MEDENİYETİMİZİ TANIMAK (AHLAT) AHLAK DEJENERASYONU 24 HAZİRAN NE ANLAM GELİYOR? 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINA BAKIŞ! YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 1 YENİ DÖNEMDEN BEKLENTİLER - 2 TANIMAKLA BAŞLAR HERŞEY AİLE KURUMUNA BAKIŞ EĞİTİMDE ÜMİTVAR OLALIM MI? ADAY PROFİLİ NASIL OLMALI! 2019 YEREL SEÇİMLERE DOĞRU! NE KADAR BİZİZ? GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ ve MARDİN GÜNEYDOĞU İZLENİMLERİ 2 Mahalli Seçimlere Doğru 1 Mahalli Seçimlere Doğru-2 Mahalli Seçimlere Doğru-3 YEREL SEÇİMLERİN ARDINDAN KİTAP FUARINDA KAYBOLDUM RAMAZAN BİZE NE DİYOR? SEYYİDET NEFİSE 23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMİ SABIR, ŞÜKÜR VE FÜTÜVVET AİLEME DOKUNMA KURBAN BİZE NE İFADE EDİYOR? BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE TARİH PALU’DUR, PALU TARİHTİR ZOR İŞE TALİP OLMAK ŞEHZADELER'E YAKIŞIR BİR BELEDİYE NİMETLERİN HESABI! MANİSA'YI BEKLEYEN TEHLİKELER DOĞU BATI KÖPRÜSÜ YEŞİL ÇAY PUDRASI TERMİK SANTRALLER ve FİLTRE MEVZUSU KAYYUMLAR YERLİ OTOMOBİL TOGG GÖNLÜNE GİREMEDİĞİNİZ KİŞİNİN KAFASINA GİREMEZSİNİZ! NASIL BİR RUH HALİ ŞEHİRLERİN RUHU OYUNCAK MÜZESİ SAĞLIK MESELESİ HABİB BABA VE İBRETLİK HİKAYESİ GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM SABIR VE TEVEKKÜL İNSANA KENDİ İHTİYAÇLARININ BİLGİSİ VERİLMEMİŞTİR ALLAH’IN SENİ BİLMESİ YETER BİR AKÇEYE SATIN ALINAN KÖŞK MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR SEFERTASI İNSAN KENDİSİNDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEZ DİLİMİZİN HALİ SESSİZ GEÇEN RAMAZAN FUDAYL BİN IYAD’DAN HARUN REŞİT’E NASİHAT İMAM HATİPLİ YILLARDAN BİR HATIRA ( 12/A SINIFI) DONDURMANIN BAŞKENTİ “KAHRAMANMARAŞ” BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER ŞUHUT KAYMAKAMI VE KEŞKEK EVİ ŞİFA KAYNAĞI BAL İNANÇ TURİZMİNDE HANGİ NOKTADAYIZ? SAKLI TERMAL CENNET SİMAV VE ÇİTGÖL ÖNDER 17. KURULTAY İZLENİMLERİ BEDAVA ELEKTRİK SİSTEMİ (ZBS) BEREKETİN SİMGESİ KENEVİR ( KENDİR ) BİNBİR MUCİZE KENEVİR CANDAN GÜZEL İNSAN ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ’NİN IZDIRABI DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKABİLDİK Mİ ? YEREL BİR TAD TARHANA CİPS YAVUZ SULTAN SELİM VE MANİSA VAKFI ÖNCE FİİLİ DUA BİR TOHUM HİKÂYESİ FIRAT NEHRİ VE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ ARILARIN DÜNYASI MUSTAFA HAYRİ ÖĞÜT EFENDİ KÜLTÜR DÜNYASINDA NEREDEYİZ? SAVUNAN ADAM PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN FACİAYA DÖNÜŞEN EĞİTİM EKMEK TİMSAHIN AĞZINDA RANT EKONOMİSİ ADALET VE ÖZGÜRLÜK TAHNÎK NEDİR? MEDENİYETLE DÜNYAYA DAMGA VURMAK YARATILIŞ GAYEMİZ YÜREKLERİ TİTRETEN BİR İMAN HİKÂYESİ MİNERAL DEPOSU KAKTÜS MGV DEN AGD YE MİLLİ VE MANEVİ GENÇLİK BİR GEZİNİN ARDINDAN ULUDAĞ ETEKLERİNE YOLCULUK ORGANİK TABİİ GÜBRE SENİ ÖLDÜRMEYE GELEN SENDE DİRİLSİN YURT MESELESİ İŞSİZLİK Mİ? İŞ BEĞENMEMEZLİK Mİ? İNÂBE TARİHE SIĞMAYAN YİĞİT “KOCA SEYİT ONBAŞI” MAL VE EVLADIN FAYDA ETMEYECEĞİ GÜN ABDÜLFETTAH BAĞDADİ EL-AKRİ HAZRETLERİ DOĞRULUK NUSRETİYE CAMİİ VE MUHAMMED EMİN KUYUCU HOCA BUĞDAY ÇİMİ MERMALATI “UĞUT” BİR SEVDA SIFIR ATIK “ÇEÇO” İLGİNÇ HİKÂYESİYLE KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ GÖNÜL ERBABI OLMAK ALTIN SARISI BİR BAHARAT “SAFRAN” ATEŞBAZ-I VELİ ŞEMSETTİN YUSUF TÖRE, YAŞ ALMA VE TECRÜBE GÖNÜLLER YAPMAYA GELEN BAŞKANDAN YUNUS EMRE’YE ANLAMLI PROJE SANAT, EDEBİYAT VE KİTAP SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ ZAFERLER İLE GEÇEN AY “AĞUSTOS” SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BAHARATI “ZENCEFİL” ŞEHİRLER ÖLÜRKEN MEDENİYETLER DE YOK OLUYOR! SERMAYESİ ERİYEN ADAM İNSANLIK TARİHİ VE MEDENİYETLERİN DOĞUŞUNA İMKÂN SUNAN MEYVE İNCİR NÜKTEDAN BİLGE İNSAN NASREDDİN HOCA KAZDAĞLARI ETEĞİNDE BİR EKO TURİZM DURAĞI SOMA VE EMİR HIZIR BEY CAMİİ AKDENİZ MUTFAĞININ ŞİFA DOLU SEBZESİ ENGİNAR BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU MUĞLA’NIN MANEVİ GÜNEŞİ “ŞÂHİDΔ HAZRETLERİ CÖMERTLİĞİN EN ÜST DERECESİ ÎSAR SİVİL HAVACILIĞIN MİMARI TEYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ DÜNYAYI YAŞANIR KILMANIN YOLU ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ DEVRİNİN YAŞAYAN KÜTÜPHANESİ MÜTEFEKKİR CEMİL MERİÇ MUTLU OLMAK İÇİN ÇÖP KAMYONU TEORİSİNİ UYGULAYALIM YAZARLIK, OYUNCULUK SERÜVENİ SONRASI GELEN VEKİLLİK DARPHANE, MANGIR VE KAYME SEYDİŞEHİR’İN MANEVİ MİMARI FAKİRLERİN EFENDİSİ SEYYİD HARUN VELİ RIZIK MESELESİ TAŞ KÖMÜRÜ VE UZUN MEHMET ŞANLIURFA TAŞ EVLERİ VE NAHRİN HOTEL & ART TÜRKİYE’NİN TARIMA DAİR SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KORUYUCU AİLELER VE MANİSA KORUYUCU AİLELER DERNEĞİ VARDIR BUNDA DA BİR HAYIR ÖLÜMSÜZLÜK AĞACI PORSUK AĞACI BEREKETLİ TOPRAKLARIN MAYALADIĞI ELMALI’NIN GURURU İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI BİR ADALET HİKÂYESİ GAYBI ANCAK ALLAH BİLİR ÇİFTÇİLERİN REFAHI ARTMADAN SANAYİCİLERİN REKABET GÜCÜ ARTMAZ HİCİV USTASI BİR DEVLET ADAMI ŞAİR EŞREF MEDENİYETİN YAPISI KİTAPLAR VE DERİK KİTAP FUARI ŞAİR YAZAR SİYASET VE DEVLET ADAMI SÜLEYMAN ARİF EMRE İKİ İSTİKLAL MADALYALI MİLLİ KAHRAMAN MANİSALI ALİ BEY İMANIMIZIN DERECESİ NE BOYUTTA AKHİSARLI ŞEYH İSA VE ÇAĞLAK FESTİVALİ BİLGİ TOHUMU EKEN BAHÇIVAN ÖĞRETMEN BEYAZ ALTIN PAMUK HAYATA KİRLİ BİR CAMDAN BAKMA “ÖNYARGI” KOCA YUSUF’UN KİSPET GİYME TÖRENİ ARAYANLARIN HİKMET YOLCULUĞU