Yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar, yüksek kalorili gıdaların bağımlılık yaparak sağlıklı yaşamı baltaladığı görülmektedir. Bunlar içinde de özellikle çocukların çok severek yediği ve büyüklerinde rağbet ettiği cipsler gelmektedir. Gerçekten cipsler farkındayız yada değiliz belki ama çok büyük tehlike saçmaktadırlar. Cipsler metabolizmada çeşitli hasarlara yol açmakta ve bundan dolayı da cips yemenin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan uzmanlar kanserden, obeziteye, diyabetten, alzheimere kadar bir çok hastalığa neden olduğunu belirtmektedirler. Bazı uzmanlara göre cipsler o kadar zararlı ki üzerine sigara paketlerinde olduğu gibi sağlığa zararlıdır ibaresinin yazılması gerektiği görüşündedirler. Cips gerek bünyesinde mevcut olan kalori gerekse içinde bulunan katkı maddeleri sebebiyle en sağlıksız ürünlerin başında gelmektedir. Uzmanlar cipsin içerisinde akrilamidin bulunduğunu belirtmektedirler. Akrilamidin ise kimyasal plastik sanayinde kullanılan ve sigarada bulunan kansere neden olan tehlikeli bir kimyasal madde olarak belirtiliyor.
Eskiden bilim insanları zayıflamanın önüne geçen abur cuburun bağımlılık oluşturabileceğine bu derece inanmamaktaydılar. Ancak Scripps Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmada, şekerli ve yağlı bir beslenme düzenine alışan obez farelerin, nörolojisinin ve davranış modelinin, kokain ve eroin bağımlılarıyla aynı olduğu ortaya çıktı. “Yüksek kalorili gıdalar kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan dopamin hormonu için tetikleyici olur” diyor Weill Cornell Medical College doktorlarından Louis Aronne. Ancak uzun süre abur cubur ve fast food tüketirseniz dopamin, beyninizi baskı altına alarak zevk reseptörlerinin sayısının azalmasına neden olur. Yani aynı dopamini elde etmek için bu gıdalardan daha çok yemeniz gerekir. Kısacası hiç farkına bile varmadan bir uyuşturucu bağımlısı gibi hareket etmeye başlayabilirsiniz.
Dünyanın en çok cips tüketilen ülkesi Amerika’dır. Amerika’daki en popüler patates cipsi çeşitleri ise sade, barbekü, ekşi kremalı ve ardından soğanlı patates cipsleridir. Türkiye de is sade ve ketçaplı patates cipsi en çok tercih edilenlerdir. Laura Scudder 1953’te patates cipsinin ilk modern paketini yapmıştır. Ondan önce ahşap fıçılar içinde veya cam tezgahların içinden kepçe ile kesek kağıdına doldurularak satılıyordu.
Bu girizgahtan sonra sizlerle cips sektörüne farklı bir bakış açısı getiren bir firmadan ve onların ürettikleri ürünlerden bahsedeceğim. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da gerçekleştirilen Müsiad Expo 2020 fuarına Kahramanmaraş’tan katılımcı olarak katılan bir firmayı ve ürünlerini fuarı ziyaretimizde tanımak nasip oldu. Firma adı Haşiroğlu Gıda. 1985 yılında Kahramanmaraş'ta Faruk Çiftaslan tarafından kurulan bu firma özellikle Anadolu’nun dört bir köşesinde zevkle yapılıp içilen geleneksel çorbamız tarhanayı orijinal haliyle cips olarak imal etmektedir. Kahramanmaraş’ta yaptığım ziyaretlerde insanların evlerinde bizlere çayın yanında ikram ettikleri bizzat kendilerinin yaptığı tarhana cipsini sanayi ürünü haline getirerek seri üretim ile daha fazla tüketiciye ulaştırma imkanı sağlamaya çalışmaktadır. Haşiroğlu Gıda firması ilk kurulduğunda 3000 m² büyüklüğe sahip bir tesis iken bugün firma ikinci kuşak yöneticilerinden Samet Çiftaslan’ın yönetimi ile her geçen gün daha fazla büyümeye devam etmektedir. Bölgesel bir değeri ortaya çıkarmaya çalışan bölgesel ama iş hacmi ile uluslar arası bir firma haline gelen Haşiroğlu Gıda sağlık açısından son derece zararlı olan cipslere alternatif olarak üretilen tarhana cipsini imal ederek ve bunu da marka haline getirerek hem iç piyasa da hem de dış piyasa da söz sahibi olmaya çalışıyor. Geleneksel yiyeceğimiz olan tarhana içeriğinde bulunan buğday, pirinç, yoğurt ve dağ kekiği ile 500 yılı aşan bir tarihe sahip gıda ürünümüz. Sofralarımızı çorba olarak süsleyen tarhana artık firmanın bu çalışmalarıyla endüstriyel üretim boyutuna geçerek endüstriyel bir ürün haline gelmiş oluyor. Firma gün geçtikçe de yıllık üretim hacmini arttırmaktadır.
Bugün ürün gamında kremalı, sucuklu, fırınlanmış, acılı, sade, sıkma çorbalık ve toz çorbalık olmak üzere yedi çeşit ürün bulunduran Haşiroğlu, Cipstar ve Rivos markalarıyla da bu ürünleri ihraç ederek ülkemize katma değer de sağlamaktadır. Son yıllarda fuar çalışmalarına ilave olarak arge çalışmalarını da arttıran firma bu vesile ile ürünlerin ihraç edilen ülke sayısını ve buna paralel istihdamı da artırmayı hedeflemektedir. Sağlıklı atıştırmalık noktasında çocukların ve gençlerin hatta büyüklerinde vazgeçilmez lezzeti olacağını düşündüğümüz içerisinde hiçbir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen tarhana cipsleri hem zararları faydasından çok olan cips sektörüne yeni bir soluk getirecek, hem de belki ülkemizde başka bu anlamdaki lezzetlerin önünü açacak bir girişim olarak değerlendirmek gerekir.
Geleneksel üretim yöntemlerini tam otomasyon sisteme geçirerek 6 senede üretim kapasitesini 5 kat artırarak,Türkiye’de 10.000 Avrupa’da ise 4000 satış noktasında ürünlerini satışa sunmaya çalışan Haşiroğlu Gıda firmasına başarılar diliyor. Böyle yerel bir tadı uluslararası hale getirdikleri için firma yetkililerine şükranlarımı iletiyorum.