Kısa adı ÖNDER olan İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği’nin her yıl geleneksel olarak tertiplediği ve her yıl da ayrı bir temayı işlediği kurultayların 17.si bu yıl Nevşehir ilinde gerçekleştirilecekti. Pandemi süreci nedeniyle kısmi olarak İstanbul’da ve Önder’e ait olan sosyal medya hesaplarından online olarak bütün Türkiye’ye hatta bütün dünyaya canlı yayınlanarak gerçekleştirildi. Kurultayın bu yılki konusu “Basiret ve Feraset” idi. Oldukça anlamlı ve bir o kadar da önemli bir tema seçilmiş.
İstanbul Zeytinburnu ilçesinde Zeytinburnu Belediyesi’ne ait Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezinde tertip edilen organizasyona bu yıl katılmak nasip oldu. Gençliğin ağabeyi ve gençliği yönlendiren, sahip çıkmaya çalışılan bakanlığın başında olan Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun onur konuğu olarak katıldığı programa online ortamda oldukça fazla bir kitle tarafından katılım gösterildi. Programın açılış konuşmasını ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal gerçekleştirdi. Akabinde konuşmalarını yapmak üzere Bakanımız kürsü de yerini aldı. Veciz, kısa ve anlamlı konuşmasında bakan Kasapoğlu özetle “İmam hatipliler bu ülkenin iftihar vesilesi olmuş ve ülkemizin göz bebeğidirler. Bunu da her alanda ortaya koydukları üstün performansları ve başarılı çalışmalarıyla göstermektedirler.” ifadesinde bulundu.
Bakanın konuşmalarından sonra kurultayda Nevşehir Alemdar İmam Hatipliler Derneği Başkanı Dr. Fatih Yakut ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in konuşmalarına yer veridi. Açılış konuşmalarından sonra Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, online olarak katıldığı kurultayda temaya uygun bir konferans verdi. Konuşmasında “Özellikle her şeyin görsellik üzerinden gerçekleştiği bu günlerde anlama ve kavramayı, basiret sahibi olmayı bir yöntem olarak ele almalıyız” şeklinde bir ifadesi olan Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız bizlerin basiret ve feraset alanında daha duyarlı olmamız gerektiğinin altını çizdi. İnsanlığın görsel idrakin egemenliğine mahkum olduğu bir zamanda, Kur'an'ın ve sünnetin insanlık tarafından ihmal edilen iki kavram olduğunu bu nedenle ferasetin, basiretin neticesi olduğunu, basiret olmadan ferasetin olmayacağını belirtti.
"Dijitalleşme ile birlikte bir ekran medeniyeti, ekran uygarlığı kuruldu ve insanoğlu bu ekran uygarlığının önünde pasif bir seyirciye dönüştü. İnsanoğlu sadece görsel bir idrake mahkum oldu. Bugün artık her insanın elinde bir ekran var, her insan hayatının büyük bir kısmını, bu ekranın önünde geçiriyor. Bu ekranın önünde daha çok görsellikle, suretle karşı karşıya kalıyor. İşte bu görsel idrakin egemenliğine maruz kalan insanda aklın idraki zayıflıyor, kalbin idraki bir ölümle karşı karşıya kalıyor. İşte burada basiret çok büyük önem arz ediyor ancak biz yüksek bir basiretle bunun üstesinden gelebiliriz."
İmam hatip okullarında görsel idrakin egemenliğine mahkum olmaktan kurtulmak için özel derslere, müstakil laboratuvarlara, sosyal medya ve dijital okuryazarlığı dersine ihtiyaç olduğunun da altını çizmeye çalışan Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Dijitalleşme ile dijital dünyada din tartışmaları, İslam davetinin önünde bir engele dönüştü. Önüne gelen herkes anlamsız, gayesiz, faydasız din tartışmasına içine girmeye başladı.” İşte bu noktada İmam hatip neslinin bu anlamsız tartışmalardan korunması gerektiğini vurgulayarak tartışmaların odağında yer alınmaması gerektiğini işaret etmeye çalıştı.
Hocamızın etkili ve anlamlı konferansından sonra “Basiret ve Feraset” temalı kurultayda iki ayrı oturum gerçekleştirildi. Kurultayın Birinci Oturumunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Kuran’da basiret ve feraseti, MEB Bakan Müşaviri Dr. Necdet Subaşı da Anadolu irfanı ve feraset üzerine birer konuşma yaptılar. Kurultaya online canlı bağlantı ile katılan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan da kurultayda İmam hatiplerin ülke ve millet için önemine dikkat çekerek İmam hatip okullarının daha çok tanıtılmaya ihtiyacı olduğunu belirttikten sonra, bu yıl düzenlenen kurultayın konusunun "Basiret ve ferasetle" olması oldukça manidar ifadesini kullandıktan sonra, basiret ve ferasetin öyle kitaplardan okutularak öğrenilemeyeceğinin altını çizdi.
Kurultayın ikinci oturumunda Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da İmam Hatip Okullarının Türkiye açısından ne derece önemliyse dünya açısından da ondan katbekat daha önemli olduğunu vurgulamaya çalıştı. İmam Hatip Okullarının yetiştirdiği insan modelinin bir başarı olduğunu ifade ettikten sonra bu okullarının 1994'te zirve yaptığını, daha sonra 28 Şubat sürecince katsayı ve başörtüsü yasağı ile bu başarının önünün kesildiğini ancak bugün ise önlerindeki engellerin kalkması ile bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin ne kadar başarılı olduklarına hep beraber şahit oluyoruz.
Birbirinden değerli isimlerin iştiraki ve katkılarıyla sonuçlanan kurultay oldukça verimli bir şekilde sona erdi. Kurultayı Önder’in sosyal medya hesaplarından canlı olarak takip edenler dahi şunu iyice kavramış oldular. Basîret sahibi mü’minler hangi yöne baksalar Allah’ın zikir nûrunu; neye kulak verseler Allah’ın tesbih nağmelerini dinlerler. Bizler de bu dünya hayâtında Rabbimizi ne kadar anarsak yarın ukbâda ilâhî vuslata o seviyede vâsıl oluruz.
Pandemi sürecinde online canlı olarak yapılmak durumunda kalan ve oldukça başarılı, aydınlatıcı ve bir o kadar da müstefid olduğumuz ÖNDER 17. Kurultay’ını organize eden ÖNDER yöneticilerine başta başkanı Kamber Çal beyefendi olmak üzere emeği geçen ve destek veren bütün herkesi yürekten kutluyorum.