Geçtiğimiz hafta bazı görüşmeler yapmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da idik. Güneydoğu Anadolu bölgesinin inanç turizmi noktasında önemli bir yeri olan Peygamberler diyarı Şanlıurfa’da çeşitli ziyaretler yaptık.
Bu ziyaretler kapsamında şehre değer katacak bir projeyi de yakından görmek nasip oldu. Merkez ilçelerden biri olan Karaköprü’de yer alan oyuncak müzesi görülmeye değer bir proje.
Karaköprü Belediyesi’nde görev yapan Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Mahmutoğlu çok donanımlı ve üretken bir kişi. Radyo ve televizyonculuk kökeni olan müdür Mehmet bey aynı zamanda iyi bir fotoğrafçı. Çok yönlü kişiliği olan müdür bey ilçenin yeni yerleşim yeri olması nedeniyle merkezde bulunan diğer iki ilçe Haliliye ve Eyyübiye kadar şanslı olmadıklarını gözlemlemiş. Diğer iki ilçe tarihi doku ve peygamber izlerinin olduğu bölgeler olması hasebiyle başta inanç turizmi adı altında, turizm ayağı ile ciddi gelişme kaydetmektedirler.
Karaköprü yeni yerleşim alanı olması hasebiyle bu imkanlardan mahrum ancak şehrin yeni yüzü olması nedeniyle her geçen gün göç alan bir bölge olduğunu görülüyor. O nedenle bu ilçe yapılabilecek işler ile farkındalık ortaya koyup kendisini cazibe merkezi haline getirmeye gayret ediyor. Belediye kendine hizmet alanı olarak önceliği çocukları düşünerek hareket etmiş ve bu doğrultuda ilki İstanbul Kadıköy’de bulunan Sunay Akın Oyuncak müzesinin ikincisini Şanlıurfa oyuncak müzesi adı altında Karaköprü’de açmış. Bu oyuncak müzesi fikri ortaya çıktığında Türkiye’nin dört bir yanından belediyeye oyuncak gönderilmeye başlanmış. Bağış oyuncaklar ile başlayan serüven ile ciddi ve içi dop dolu bir oyuncak müzesi ortaya çıkmış.
Oyuncak müzesi tek katlı kapalı bir alan ile bahçeden oluşmakta. Bahçesinde çizgi film kahramanları yer almakta. Keloğlan, Nasreddin Hoca, Yedi Cüceler ile Fred Çakmaktaş, Pamuk Prenses, Garfield ve bazı hayvan figürleri ile 1940 yılında dikilmiş 80 yaşında olan bir fıstık ağacı yer almaktadır.
Kapalı alan ise iki odadan oluşmakta. Bu alanda 1900’lü yıllardan bu yana yapılmış çeşitli oyuncaklar yer almaktadır.
Teneke arabalar başta olmak üzere, eski zamanlarda bizlerin de çocukluk yıllarında yaptığı telden arabalar, tahta arabalar, Barbie bebekler, kumbaralar, plastik arabalar, bez bebekler, yerli ve yabancı imalat olan kabartma malzemelerden yapılan oyuncaklar, çocukluğumuzun vazgeçilmezleri misketler yer almakta. Müzede dikkat çeken önemli bir oyuncak ise baktıkça hatıraları tazelendiriyor. Yıllar öncesi Şanlıurfa’da sokaklarda çocukları kendi bisikleti ile bayramlarda gezdiren bir şahıs varmış. Bu şahıs yeterli parası olmayan ve bisiklet alamayan çocuklara çok cüzi rakamlar ile bisiklet ile tur attırır, parası olmayan çocuklardan ise bir şey talep etmezmiş. Bu güzel bir insan oyuncak müzesi yapıldığını duyunca bu bisiklette çok hatıralar var, diyerek bsikleti müzeye bağışlamış. Belki de müze içerisindeki en anlamlı hediyelerden ve oyuncaklardan biri de bu bisiklet olmuş.
Şanlıurfa’da bu derece anlamlı bir proje olarak hayata geçirilen Oyuncak Müzesini bir vesile ile Şanlıurfa’yı ziyaret eden Sunay Akın bey de ziyaret etmiş. Çok başarılı ve dolu dolu bir müze ile karşılaşınca bizim yaptığımız gibi bu hizmeti ve projeyi Şanlıurfa Karaköprü’ye kazandırdığı için belediye başkanı Metin Baydilli’ye ve belediyenin gülen yüzü başarılı ve on parmağında on marifet olan kültür ve sosyal işleri müdürü Mehmet Mahmutoğlu’na sonsuz teşekkürlerde bulunmuş.
Bir vesile ile yolunuz eğer Şanlıurfa’ya düşerse oyuncak müzesini mutlaka ziyaret edin. Hatta imkanınız var ise bu oyuncak müzesine gezerek tarihe yolculuk yapan çocukların mutluluğuna mutluluk katmak için elinizde bulunan eski zamanlara ait oyuncakları bu müze ile paylaşabilirsiniz. Böylece sizler de bu anlamlı projeye katkıda bulunmuş olursunuz.