1 yıl, 365 gün ve neredeyse her günün bir adı, her güne yüklenmiş bir anlam var...
Bazı gün ve haftalar çok önemsenip, çok sayıda etkinliklerle kutlanırken bazıları adından söz edilmeyecek kadar önemsiz görülüyor ve sönük geçiyor. Bir kutlama mesajı dahi yayınlanmıyor. Kutlamadan kastım, önemsemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla mesaj vermek. Üstelik yerel seçimler yaklaşırken...
Geçtiğimiz Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Mimarlık Günü, takip eden hafta Dünya Mimarlık Haftasıydı. Bu yılki tema ise “Mimarlık, Daha İyi Bir Dünya İçin...” idi... Koca hafta “Daha İyi Bir Dünya İçin” söylenecek sözleri yok gibiydi, sözüm neredeyse tüm siyasilere...
Mimarlar olarak, meslek grubumuz adına konuşmasam da, mimar olarak şahsım adına beklentim; şahsım adına değil, mimarlık mesleği ve önemine dair farkındalık oluşturulmasıydı. Yerel seçim denildiğinde; belediyecilik, belediye denildiğinde, imar, imar dendiğinde “mimar”ın akla gelmesi kaçınılmaz iken... Keşke imarla barışacağımıza, mimarlarla barışsaydık diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Tabii ki barış tek taraflı olmaz, olamaz ve tarafların kazancı, menfaati değildir halkın kazanmasıdır esas olan... Mimarın amacı; insanın ve şehrin faydasına olan her çalışmada mesleğiyle katkı sunmak, mimarlığı daha iyi bir dünya için yapmaktır. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de kendi alanında, ülkemiz ve milletimizle ilgili her projenin içerisinde yerini alarak, sorun gördüğü noktalarda çözümler üreterek üzerine düşeni yapmalıdır...
Ekim ayı ve “Dünya Mimarlık Günü ve Haftası” geldi, geçti. Geldik Kasım ayına ve yine özel önemli bir gün olan bugün “Dünya Şehircilik Günü” ne. Söylenecek çok söz varken bu yılki tema “Göç-Mekan-Siyaset” olarak belirlenmiş, üç sözcük de derinliği olan sözcükler ve ayrıca ele alınması gereken bir konu...
Manisa’mız bir Büyükşehir Belediyesi ve yerel seçimlere çok kısa bir süre kalmışken yerelin odak noktası “Şehircilik ve Mimarlık” bugün ele alınacak mı alınacaksa nasıl ele alınacak, neler yapılacak, çalıştaylar mı düzenlenecek, “Kadın Gözüyle Şehir”, “Şehir ve Gençlik” çalıştayları, “Manisalı Çocukların Gözünden Manisa”, “Manisa nasıl bir Manisa olmalı?” atölye çalışmaları mı yapılacak, söylemler ne yönde olacak çok merak ediyorum. Yerel Seçimlere yaklaşırken bu konular şimdi konuşulmayacak ise ne zaman konuşulacak onu da çok merak ediyorum. Öte yandan etkinlikler düzenlendi de benim mi haberim olmadı acaba diye iyimser düşünmek istiyorum.
Ve Büyükşehri mimarlar yönetmeli diyerek çıkış yapan ancak 17 ilçede bir tane belediye başkanlığı dahi bulunmayan CHP’nin de, Büyükşehir aday adayı, sevgili meslektaşım Ferdi Zeyrek ile birlikte bu önemli günde nasıl bir çıkış yapacağını merak ediyorum. Bu vesileyle bir mimar olarak, bir meslektaşımın aday adayı olmasından duyduğum memnuniyeti de dile getirmek istiyorum.
Dilerim ki; bugün, yereldeki siyasetçiler ve yerelde siyaset yapmayı düşünenler tarafından unutulmaz, unutulmamıştır.
Dilerim ki; yaşayan ve yaşanılan mekanlar olan şehirlerimizin dili, kulağı ve gözü olunur ve bu bakış açısıyla hareket edilir.
Dilerim ki; şehirlerimizin daha yaşanabilir ve daha güzel şehirler olması için ortaya birbirinden güzel fikirler atılır, istişareler yapılır, fikir birliğine varılır ve hayaller döner gerçeğe. Zira şehirlerimiz siyasi çekişmelere sahne olacak mekanlar değildir.
Dilerim ki; bugün ve ileride gününü kutlayacağımız daha çok sayıda, güzel, daha da güzel şehirler, şehirlerimiz olur.
Ve inanıyorum ki; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi bir şehre hizmet etmek yalnızca imkan işi değil, gönül işidir, vizyon işidir. Heyecan varsa aşk vardır, heyecan yoksa adı aşk değil, sevgidir. Şehrin eminleri olmak için sevmek yetmez, o şehre aşık olmak, gerçekten aşık olmak gerekir ve aşk süreklilik ister. Manisalılar bunu iyi bilirler. Ve de zamanı geldiğinde çok iyi değerlendirecektirler.
Yazıma vesile olan #DünyaŞehircilikGünü dolayısıyla #BenimŞehrim ve #BenimHemşehrim her şeyin en iyisini hakediyor diyor, şehrimize olumlu katkı sunan tüm siyasilere ve emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum.