Gürültüsüz patırtısız gerçekleştirilen 1 Kasım seçimlerinde seçmenler, AK Parti ile koalisyona yanaşmayan, erken seçim hükümetine evet demeyen, anayasanın ilgili amir hükmüne göre kurulacak olan geçici hükümete bakan vermeyen partileri, deyim yerindeyse adeta görmezden geldi.
Tercihlerini güven ve istikrardan yana kullanan seçmenler, 3 Kasım 2002 tarihinden buyana yapılan milletvekili genel seçimlerinde tek başına işbaşına gelen AK Partiyi yine tek başına iş başına getirdi. 1 Kasım seçim sonuçlarını tek cümle ile özetlemek gerekirse; bu seçimlerin bir galibi, bir mağlubu olduğu gibi “benim oğlum bina okur döner döner yine okur” deyimine cuk diye oturan yani yerinde sayanı da oldu. Kısaca genel bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra gelelim Manisa’daki siyasi atmosfere. Manisa’da dengelerin değişmiş olduğunu görüyorum.
Şöyle ki; Önce AK Parti cephesine bir göz atalım. 7 Haziran seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran AK Parti’de Selçuk Özdağ’ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önce MKYK’ya sonra MYK’ya alınarak STK’lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yapılmasının ardından Manisa’da bir hareketlilik baş göstermeye başlamıştı. Buda demek oluyordu ki Manisa’nın abisi artık Selçuk Özdağ’dı. Tüm siyasi çevreler de bunu böyle okumuştu. 2011 seçimlerinde 405.652 oy alan AK Parti, Selçuk Özdağ’ın 3. Sıradan aday olduğu 7 Haziran seçimlerinde 337.234 oy alarak 4 milletvekili çıkarırken Manisa’nın abisi olarak girdiği 1 Kasım seçimlerinde ise 406.914 seçmenin oyunu alan AK Parti 5 milletvekili çıkardı. Sezar ın hakkını Sezar a vermek gerekirse Manisa’daki bu başarıda tüm teşkilatların başarısı olduğu gibi Selçuk Özdağ’ın başarısı daha da büyük olmuştur. Selçuk Özdağ böylelikle ağabeyliğini adeta ispatlamış oldu.
MHP cephesine bakacak olursak. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün hazırlamış ve Genel Merkeze onaylatmış olduğu liste ile girilen 7 Haziran seçimlerinde 2 milletvekili kazanmıştı. Kazanılan bu 2 milletvekilini yeterli bulmayan partililer, eğer liste Ergün’ün listesi değil de teşkilatın listesi olmuş olsaydı daha çok milletvekili kazanırdık diyerek 1 Kasım seçimleri öncesinde hazırlanan listeye Cengiz Ergün’ü saf dışı etmiş ve MHP teşkilatının hazırladığı liste ile seçimlere girilmişti. Seçim sonuçlarına baktığımız da 7 Haziran seçimlerinde 2 milletvekili çıkaran MHP bu seçimlerde sadece 1 milletvekili çıkarabildi. Buda demek oluyor ki, bu seçimlerin galibi Cengiz Ergün mağlubu ise MHP Manisa teşkilatıdır. Neden Cengiz Ergün? 2011 seçim sonuçlarına baktığımızda 145.929 oy alan MHP’nin Manisa’daki oyu Cengiz Ergün Başkanlığında girilen 30 Mart seçimlerinde MHP Manisa genelinde 354.801 oy almıştı. Cengiz Ergün’ün listesi ile girilen 7 Haziran seçimlerinde 212.882 oy alan MHP, 1 Kasım seçimlerinde 50.927 oy kaybıyla 161.955 oy alabildi, bu aynı zamanda ilerde oluşacak olan teşkilat listesi olmalı tezini de çürütmüş ve Genel merkezlerin eline koz vermiştir.
CHP’de ise durumun değişmemiş olduğunu görüyoruz. Yani yukarıda yazdığım “benim oğlum bina okur döner döner yine okur.” deyiminde olduğu gibi 7 Haziran seçimlerinde 3 milletvekili çıkaran CHP, 1 Kasım seçimlerinde de 3 milletvekili çıkarabildi. 1 Kasım seçim sonuçlarının ülkemize, Manisa’mıza ve İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum.
Selam ve dua ile…
Not :Bundan bir önceki 2015 Model Propaganda başlıklı yazımda " - 2015 MODEL PROPAGANDA - "
dile getirdiğim görüşlerimi benimseyen başta Manisa Valimiz Erdoğan Bektaş ve Manisalı hemşerilerime sonsuz teşekkür ediyorum.