Günümüzün siyasetine "Eril Siyaset" demiştik. Uzun zaman içinde siyaset "Dişil Siyaset" olur mu bilinmez ama siyaset bilim olduğu kadar sanat mıdır tartışmaya açık bir konudur. Siyaset sanatsa; değişime, dönüşüme açık olmalıdır. Kimilerine göre siyaset, sezdirmeden değişme sanatıdır. Çok yönlü olması dolayısıyla "siyaset"in ortak, tek bir tanımı yapılamamıştır.
Arapça kökenli "siyaset" sözcüğü; at bakıcısı anlamına gelen, yine Arapça bir sözcük olan "seyis" kelimesinden türemiş olup, at eğitimi anlamına gelmektedir. Günümüzdeki tanımını ise "ülke, devlet, insan yönetimi" biçiminde yapmak mümkündür. Halk dilinde ise siyaset, bir sanattır. "Siyaset, insan kazanma sanatıdır." denilir. Çünkü siyaset ile gönüllere girilir, başarılı siyasetle gönüller fethedilir. Siyaset aslında gönül işidir. Gönülsüz yapılan bir işte başarının mümkün olmadığı gibi, gönülsüz yapılan siyaset de samimiyetsiz ve başarısız olur, eğreti durur. Halkla buluşan eller, kurulan göz teması, dinlenen dertler, alınan notlar, yapılan geri dönüşler, verilen değerlisin mesajları yapılan hizmetlerin de önüne geçerler. Öte yandan halka hizmet de aşksız olmaz. Hizmet aşkı diye bir tabir vardır. Siyaset gönül işidir denilince akla gönüllü çalışan kadınlarımız geliyor, parti teşkilatlarındaki kadın kollarımız geliyor akıllara. Eşini, çocuğunu evde bırakarak, zamanını inandığı siyasî düşüncenin amaçları doğrultusunda çalışma yaparak harcayan kadınlar… Hatta erkeklere göre daha avantajlılar, giremedikleri mekân ve de gönül yok gibi bir şey. Bu durum eril siyasette herkesi memnun ve de mutlu eden bir durum. Ancak memnuniyet bir yere kadar, kadınların söz sahibi olacaklara görevlere talip olmalarına kadardır. Yapılan anketlere göre siyasete ilgi duyan kadınların yüzdesi erkeklere göre fazla iken, siyasetin halen eril siyaset olması enteresandır ama bu durum belki de bir kabullenişin sonucudur.
Ülke genelinde, karar veren mekanizmalarda siyaset yapan kadın sayısı az olduğu kadar yerel siyasette ve Manisa’mızda da karar veren mekanizmalarda kadın sayısı oldukça azdır. Hafta sonu yapılan AK Parti İl kongresinde 50 kişilik asil yönetim listesinde 9 kadın yer almakta olup, kadın yönetici yüzdesi %18 olmuştur. Manisa’mızın 17 ilçesindeki, toplam 373 ilçe belediye meclis üyesinden yalnızca 34 ü kadın olup, kadın belediye meclis üyesi yüzdesi yaklaşık %9 dur. Kadın belediye başkanımız bulunmaz iken, Büyükşehir olan ilimizin 9 vekilinden yalnızca biri kadındır. Bu durum, hepimizin bildiği bir durum olsa da oranların değişmesi için, bilinmeyen ya da görmezden gelinen bir gerçek var ki o da en az bu şehre hizmet eden erkekler kadar bu şehre hizmet etmeye hazır ve bu şehre sevdalı, şehzadeler şehri Manisa'mıza âşık kadınların da var olduğudur! Hizmet aşkı yalnızca erkeklerde olmaz, kadınlar da âşık olur, şehirlere de âşık olunur. Kadınsız aşk mı olur? Siyaset aşksız, aşk da kadınsız olmaz!
Siyaset yoluyla bu şehre hizmet eden, hizmet etmeye çalışan kadınlar olduğu gibi, meslekleriyle, işlerini yaparak bu şehre hizmet eden kadınlarımız da var. Tarımdan sanayiye, eğitimden sivil toplum kuruluşlarına, kadınlarımız pek çok alanda bilgi birikimlerini bu şehir için kullanmaya hazırlar. Bilgileriyle sevgilerini birleştirip bu şehir için daha büyük projeler üretmeye hazırlar. Tapduk Emre'nin dediği gibi aşk ile yürüyen sırtında dünyayı taşır, aşksız yürüyen beden diye ceset taşırmış.
Aşk ile yürüyen kadınlarımız yakın zamanda Manisa'mızı daha yukarılara taşıyacaklardır. Yeter ki şehir ile kadınlarımız arasına yüksek duvarlar örülmesin, şehrin kadınları şehirle bütünleşebilsin.
Bu duygu ve düşüncelerle 2019 yılında aşkla yürüyen daha çok sayıda kadının elinin şehrimize değmesi temennisiyle, gerçek aşkların kazandığı ve gerçek sevgilerin karşılıksız kalmadığı, daha mutlu yarınlar diliyorum.
Sevgiyle kalın, Allah’a emanet olun…