Sevgili Okuyucularım
Bu Hafta Türkiye’nin eğitim sistemine, sistemin açmazlarına ve bugünkü geldiğimiz noktada eğitimde ki durumumuza dikkat çekmeye çalışacağım.
Bütün devletlerin birinci önceliği vatandaşlarının güvenliğini sağlamak, akabinde de iyi bir eğitim almalarını sağlamaktır. Tarih boyunca millet olarak irili ufaklı , uzun veya kıs yaşayan devletler kurmuşuz. Bu kurduğumuz devletlerde de eğitime büyük önem vermişiz hele de Türkler olarak İslamı kabul ettikten sonra Dünya nizamına yön verecek bir çok alim yetiştirmiş hem ilimde, hem fende hem de o günkü şartlardaki teknoloji de en iyi teknolojiyi üretecek insanlar yetiştirmişiz. Ancak maalesef Cumhuriyetle birlikte tarih köklerimizden uzaklaştırılarak hem eğitimde hem de teknoloji de ciddi bir gerileme devri yaşamış bulunmaktayız.
Bugün ABD bile Osmanlı Eğitim Sistemini inceleyerek özellikle de Enderun Mekteplerindeki sistemi kendilerine uyarlayarak dünyaya meydan okuyan nesiller yetiştirmeye çalışmaktadır. Biz de ecdadımızın uyguladığı bu sistemi rafa kaldırarak zamanında ender yetişebilecek devlet adamlarının yeniden yetişmesinin önünü kesmiş olduk.
Bütün eğitimcilerde bilir ki bir çocuk daha 3-4 yaşlarında iken eğitilirse ve kabiliyeti keşfedilirse gelecekte o çocuktan maksimum seviyede istifade edilir. Bugün 15 yıllık iktidarda olan Ak Parti de maalesef eğitimde beklenen başarıyı gösterememiştir. Siyasetçilerde eğitimdeki başarısızlığı sürekli dile getirmektedir. Son günlerde de gündeme gelmeye başlayan ve Cumhurbaşkanımızın da dile getirmesiyle ayyuka çıkan TEOG yerleştirme sınavlarının kaldırılması ve çocukların başarı kabiliyetine göre liselere devam ettirilmesi üzerine bir sistem kurulması için ilgileri göreve davet etmektedir.
Eğitim Sistemi bir bütündür. Sadece TEOG ile akalı bir değişimle bir yol alınması pek mümkün değildir. Eğitim sistemi temelinden ciddi bir değişime tabi tutulmalıdır. Eğitimin bütün paydaşları, veliler diye tabir atiğimiz anne babalar, öğretmenler, idareciler topyekun bu konuda seferber olmak zorundadır. Çocuklar daha 3-4 yaşlarında okul ile tanışarak, Okul öncesi eğitime dikkat çekilmelidir. Hatta okul öncesi eğitim zorunlu ve ücretsiz verilmelidir. Çocuklar daha ilkokul çağlarında, okul öncesi dönemlerinde kabiliyetleri keşfedilerek ona göre bir eğitim sistemi geliştirilmelidir….
Eğitim sürecinde temel değerler, vatan sevgisi, dini ve toplumsal kabul görmüş değerler bütün öğrencilere verilmelidir. İlmi bilgiler onun üzerine bina edilmelidir. Sonrasında da kabiliyetleri doğrultusunda eğitim alan çocuklar, mesleki eğitimle taçlandırılmalı ve topluma millete faydalı nesiller ortaya çıkartılmalıdır. Bugünkü eğitim sistemimiz maalesef mesleki eğitimi bitirerek usta bulunamayacak noktaya gelmiş durumdayız. Yakın gelecekte belki bir fırıncı, bir elektrikçi, belki bir oto tamircisi, tesisat ustası bulmakta zorlanacağız. Bunları görerek ve düşünerek, eğitim sistemini buna göre dizayn etmemiz gerekmektedir.
Bugün sadece liseler değil, üniversiteler bile ihtisas yapan nesiller yetiştirme yerine, sadece okumuş olmak için okunan yerler haline gelmiş durumda. Bunları da tespit ederek iktidar acil eğitim planı ortaya koymalıdır. Eğitim planı ortaya konulurken bütün herkesin görüşlerine yer verilmelidir. Bunun yanı sıra başarılı ve zeki çocuklar daha farklı bir eğitimden geçirilmeli onlara özel imkanlar sunulmalı ve ülkenin dahi çocuklarının önü açılmalıdır. Bu dahi çocuklar eğitimlerini tamamladıktan sonrada bu ülkede hizmet vermeleri sağlanmalıdır. Beyin göçüne bir nevi dur denmelidir. Bu ülkede bir dünya masraf edilerek eğitilen beyinler, iş hayatını da bu ülkede sürdürmelidirler. Bu noktada çalışmalar titizlikle yürütülmedir. O gençlerin yurtdışında hayat sürmelerinin önüne geçilmelidir. Zira Onlar bu ülkenin değeridirler. Bu iyi yetişmiş üstün zekalı nesiller bu ülkenin bir tık daha yukarı çıkmasına çaba sarfetmelidirler. Eğitim sistemimiz bu konuda da bir vizyon geliştirmelidir.
Eğitim olayı sadece dört duvar arası olan okullarda olmaktan çıkartılmalı, aile, çevre ve özellikle de STK lar eğitime ciddi katkılar vermelidirler. Eğitim Sistemi içinde en büyük sıkıntılardan biri olan bizim camiadan, bizim cemaatten, bu bizden diyerek yönetici ve eğiticilerin ayrıştırılmasına son verilmelidir.
Bu duygu ve temenniler içinde yeni eğitim ve öğretim yılı, bütün paydaşlara, velilere, öğrencilere, öğretmenlere, velhasıl bütün eğitim camiasına hayırlı ve uğurlu olsun.